Pilař (TOP 09): Na konci roku a dva roky po volbách

13.12.2016 16:34

Rok se opět nachyluje a v tuto dobu si pro sebe obvykle děláme inventuru jaký byl. Co se podařilo, co jen tak trochu a co vůbec, v čem musíme víc napřít síly. S touto roční inventurou se nad svojí prací pro obec zamýšlíme i my, zastupitelé, jimž většina z občanů naší městské části dala před dvěma roky důvěru.

Pilař (TOP 09): Na konci roku a dva roky po volbách
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Dva roky z pohledu jednotlivce jsou dost dlouhá doba. Z pohledu vedení městské části je relativita času ale trochu jiná. Po příchodu na radnici jsme zjistili, že mnohé věci nelze realizovat tak rychle, jak by si člověk přál. Začali jsme pracovat na tezích strategického plánu dalšího rozvoje Šeberova i Hrnčíř, aby byly jasně stanoveny zásadní priority ve výstavbě a zajišťování občanské vybavenosti, tolik důležité pro dobrou životní úroveň občanů. S tím souvisí také potřeba dodržení komplexního řešení plánované zástavby, včetně vyhodnocování, zda negativně neovlivní kvalitu života v obou částech naší městské části. Sem patří i péče o zeleň.

Rovněž jsme neopustili snahu po transparentnosti a možnosti občanů vyjadřovat se k zásadním otázkám rozvoje Šeberova a Hrnčíř, o čemž svědčí několik setkání nad chystanými projekty, které zcela jistě zásadním způsobem ovlivní nejenom chod, ale i urbanistickou podobu na desítky let.

K proměnám v práci úřadu naší městské části dochází, byť pomaleji, než jsme si představovali. Více než rok jsme fungovali bez tajemníka, což značně komplikovalo práci úřadu jako takovou a zpomalovalo jeho činnost, byť se vedení obce a zbylí úředníci snažili sebevíc. Po jmenování nové tajemnice se snad bude dařit uspokojovat zájmy občanů lépe, a především podstatně rychleji, tak jak jsme si to představovali. Zodpovědnost za kvalitní a efektivní hospodaření včetně dodržování zákonnosti a jasných a srozumitelných pravidel pro hospodaření s majetkem obce je naší prioritou. S tím přímo souvisí transparentnost při výběrových řízeních, kde ctíme nejenom zákony, ale i dobré mravy, pokud o nich zákon jasně nehovoří.

Jsem rád, že se nám daří na poli podpory spolkového života v oblasti kulturní, sportovní nebo společenské, v péči o seniory, kteří by měli mít v rámci svých možností zajištěné podmínky pro aktivní stáří. Proto městská část bude i nadále pokračovat v organizování, nebo podpoře organizátorů různých kulturních akcí pro děti i dospělé, protože jejich ohlas je veliký. Besedami a dalšími akcemi se snažíme oživit zdejší Špejchar, který ale čeká po uspěchané a zpackané rekonstrukci minulým vedením radnice rekonstrukce další, aby byl na odpovídající úrovni přívod vody a napojení na kanalizaci, včetně rekonstrukce dalších prostor budovy, což se nestalos čímž v projektu patrně počítáno nebylo a případné zájemce o pronájem to odrazuje. Za účelem podpory společenského dění v městské části přerozdělujeme finanční prostředky na organizace, které pracují s dětmi a mládeží a chceme v příštích letech podporovat prostředky k tomu určenými pokud možno všechny organizace, které se na životě naší městské části pozitivně podílejí.

Stále usilujeme o vytvoření možnosti kompletního základního vzdělání, aby naši občané nebyli odsouzeni k hledání druhého stupně základní školy mimo naši městskou část. V této oblasti je situace značně složitá, protože Hlavní město Praha s dříve avizovanou základní školou v prostoru za rybníkem Jordánek nepočítá. Navíc kapacita naplánovaná našimi předchůdci počítala s téměř sedmi sty žáky, což je i vzhledem k dopravní propustnosti Šeberova,
pominu-li reálné počty žáků z naší městské části, myšlenka vskutku nezodpovědná. Realizaci úplné základní školy v tamní lokalitě jsme neopustili, ale objekt by musel mít značně redukovanou podobu. Je to ale běh na dlouhou trať, proto zamýšlíme na připravovaném náměstí postavit multifunkční budovu, která by naplňovala účely školy do doby, než se pohne projekt za Jordánkem a poté by budova na náměstí mohla sloužit po dílčích vnitřních dispozičních úpravách i jiným účelům.

Již více než rok se snažíme narovnat situaci kolem sportovišť v Šeberově, kde minulé vedení nechalo postavit sice velmi pěkný areál, ale na území k veřejné vybavenosti neurčeném, a tedy se stále jedná o nelegální stavbu. Abychom nemuseli celou stavbu odstranit a vracet prostavěné milióny včetně stoprocentní pokuty, podnikáme velmi složitá jednání na odpovídajících místech v Praze 11 a Magistrátu hlavního města Prahy, ale snad s pozitivním výsledkem.

Podobně je na tom nová část Hrnčířského hřbitova, která rovněž nebyla určená k pohřebnictví a na územní mapě figuruje jako pole. I zde vyjednáváme jak se stavebním úřadem, tak s hygieniky. Musíme ale nejprve získat informace od dřívějších vedení městské části proč nedošlo ke schválení ještě před stavbou.

Věřím, že se nám v roce následujícím podaří vydobýt všechna potřebná povolení pro zahájení revitalizace území po bývalém podniku Stavocentral a konečně začneme stavět náměstí, o němž již bylo tolik řečeno a které naší městské části velmi chybí. A jelikož se jedná o počin dopadající na všechny občany, počátkem příštího roku svoláme opět veřejnou schůzi k tomuto tématu, abychom znali názory co největšího počtu obyvatel. Ve společných jednáních chceme dále pokračovat.

Za místní organizaci TOP 09 si dovoluji popřát všem občanům Šeberova a Hrnčíř spokojený konec roku při bilancování, úspěšný rok následující a především požehnaný čas vánoc.

PAEDDR. JIŘÍ PILAŘ, RADNÍ, PŘEDSEDA MO TOP 09, ALE HLAVNĚ OBČAN NAŠÍ MĚSTSKÉ ČÁSTI

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.