Pilc (Svobodní): Inovační centrum dotované z daní nám větší prosperitu nepřinese

30.06.2015 8:33

Chtěl bych jako místopředseda krajského sdružení Svobodných polemizovat s důvodovou zprávou k bodu zasedání zastupitelstva kraje, kterým má být schváleno založení Inovačního centra Ústeckého kraje.

Pilc (Svobodní): Inovační centrum dotované z daní nám větší prosperitu nepřinese
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Proč potřebujeme centrum? Podle důvodové zprávy pro zvýšení konkurenceschopnosti, zvýšení HDP a růstu zaměstnanosti.

Pokud například kultura chce být skutečně svobodná, nezávislá a nezpolitizovaná, musí být nezávislá na rozhodování politiků a úředníků. Musí být nezávislá na dotacích z veřejných rozpočtů. To samé platí třeba pro sport, to samé platí i pro výzkum a investice v průmyslu.

Kdyby do něčeho prostřednictvím dotací nebyly nality peníze daňových poplatníků, tak by užitečné věci nevznikly? Nebude problém třeba v tom, že firmy platí 19% daň z příjmu? Že akcionáři, fyzické osoby, platí 15% daň z dividend? Že fyzické osoby platí 15% daň z příjmu? Že na DPH platíme 21 %? To jsou ty peníze, které chybějí na financování užitečných věcí. To jsou ty peníze, které lidem chybí na kulturu, sport, dopravu, investice, inovace!

Z důvodové zprávy: „Spolek [Inovační centrum] vykonává hlavní činnost jako činnost společensky a hospodářsky veřejně prospěšnou, jejíž výsledky jsou rovnocenně přístupné všem bez omezení a bezplatně, nikoli za účelem dosažení zisku“

Nevím, jestli je to ještě budování socialismu, nebo už je to budování komunismu. Takže něco k té morálnosti nebo nemorálnosti zisku a společenskému blahu. Velmi hezky to před pár dny řekl člen republikového výboru Svobodných Martin Pánek.: „Když lidem poskytuji něco, za co mi dobrovolně dají své peníze, tak jsem učinil Dobro. A čím větší mám business, tím víc dobra jsem vykonal.“

Je velmi snadné sbírat politické body na rozdávání dotací tady a támhle. Je to reklama nikoli zadarmo, ale reklama za peníze daňových poplatníků. Je velmi snadné ukázat na nově vzniklé pracovní místo nebo něco užitečného, co vzniklo díky penězům daňového poplatníka. Tyto peníze nespadly z nebe, byly sebrány daňovým poplatníkům. Pokud díky těmto penězům někde vzniklo pracovní místo, které je vidět, nebo něco užitečného, co je vidět, potom to znamená, že kvůli těmto jinde chybějícím penězům někde jinde zaniklo nebo nevzniklo jiné pracovní místo, které není vidět, nebo něco jiného užitečného, co není vidět. Tedy tímto přerozdělováním nevzniká větší prosperita, nevzniká větší blahobyt, nevzniká větší ekonomický růst, než kdyby se peníze nechaly lidem. Ve skutečnosti se tím prosperita, blahobyt a ekonomický růst zhoršuje, protože politici s těmito vybranými penězi z principu vždy zacházejí a vždy budou zacházet horším způsobem, než lidé, kterým tyto peníze byly sebrány.

Můžete namítnout, že se často jedná o peníze přerozdělené z bohatšího Německa do chudšího Česka, které je čistým příjemcem evropských dotací. A proto se to Česku prý vyplatí. Odpovědí je celkové zaostávání ekonomického růstu Evropské unie oproti ostatním světovým regionům. A taky je tady otázka: Je správné chtít peníze německých daňových poplatníků? Je správné chtít cizí peníze?

S dotováním a stanovováním podmínek provozu inovačního centra politici jen dosáhnou zpolitizování a kontroly nad další částí našich životů. Inovační centrum dotované z peněz daňových poplatníků je jen jednou z mnoha malých součástí systému, který naši prosperitu snižuje.

Zastupitelstvo vytvoření dotovaného inovačního centra schválilo.

Autor je místopředseda krajského sdružení Svobodných v Ústeckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…