Pilc (Svobodní): Měli bychom brát ohled na ty nejslabší

20.04.2015 22:36

Zastupitelstvo Ústeckého kraje 20. 4. 2015 schválilo návrh rozdělení volných finančních prostředků z hospodaření kraje za rok 2014 ve výši 687 milionů Kč.

Pilc (Svobodní): Měli bychom brát ohled na ty nejslabší
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

U navrhované úpravy rozpočtu nevidím snahu o vyrovnané nebo přebytkové hospodaření. Stejně tak jako jsem ji neviděl v prosinci při navrhování a schvalování rozpočtu na rok 2015. Při rozdělování prostředků z roku 2014 bych si představoval rozdělení přibližně jedna třetina pro letošní potřeby kraje a dvě třetiny pro umořování dluhu kraje. Kraj měl ke konci roku 2014 dluh ve výši téměř dvou miliard a roční dluhové náklady ve výši skoro dvacet milionů korun. Dvě třetiny rozdělovaných prostředků na umořování dluhu by znamenalo faktické přebytkové hospodaření kraje, nebo přesněji řečeno umořování dluhu by bylo ve větší výšce než je výše schváleného schodku rozpočtu pro rok 2015, což bylo 200 milionů Kč.

V prosinci jsem zmínil, že většina rozpočtů je schvalována jako rozpočty schodkové. Výsledné hospodaření však často vychází lépe, než jak byl schválen rozpočet. To naznačuje, že rozpočty jsou navrhovány konservativně, opatrně. A to je dobře. Pokud tedy dojde k přebytkovému hospodaření, měl by se kraj snažit o umořování dluhu a nespotřebovávat prostředky jen proto, že je nespotřeboval předchozí rok.

Stát, města i kraje se zadlužují kvůli spolufinancování dotačních projektů. Čerpání se považuje za důležitější než vyrovnané rozpočty. Při čerpání dotací by se mělo dbát na prioritu vyrovnaného rozpočtu. Ideální stav by samozřejmě byl nic do Bruselu neposílat a nic z Bruselu nežádat.

Měli bychom brát ohled na ty nejslabší. Na ty, kteří se nemohou bránit. Na ty, kteří ještě nemají hlasovací právo.

Kdybych mohl spolurozhodovat o tomto návrhu, jako zastupitel za Stranu svobodných občanů bych hlasoval proti tomuto návrhu.

Autor je místopředseda krajského sdružení Svobodných v Ústeckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…