Pilc (Svobodní): Na rok 2015 schválen další schodkový rozpočet Ústeckého kraje

24.12.2014 11:43

Na jednání zastupitelstva kraje 15.12.2014 jsem položil dotaz na schodkové rozpočty.

Pilc (Svobodní): Na rok 2015 schválen další schodkový rozpočet Ústeckého kraje
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Videoarchiv zastupitelstva Ústeckého kraje: http://videoarchiv.kr-ustecky.cz/media-gallery/61-zuk20-2014?category_id=11

  • v čase 58:00 začíná projednávání bodu rozpočet kraje na rok 2015
  • pokládám otázku v čase 1:05:30

"K rozpočtu lze přistupovat různými způsoby. Třeba tak, že se určí potřeby, které je třeba uspokojit a k těm se hledají zdroje, třeba i za cenu zadlužování. Opačný přístup je ten, že se podívám na příjmy a výdaje přizpůsobím příjmům, protože nemohu utrácet peníze, které nemám.
Když se podívám na rozdíl příjmů a výdajů 2004 až 2015, tak většina rozpočtů jsou navrhovány jako rozpočty schodkové.
Moje otázka zní: Co podle vás brání sestavování návrhů vyrovnaných rozpočtů?"

Krajský radní Ladislav Drlý (KSČM) odpovídá v čase 1:16:40, podle záznamu jsem se pokusil sepsat přepis:

"Co brání tomu, aby rozpočet byl navržen jako vyrovnaný? Když se podíváte na to, jakými položkami my ten rozpočet vyrovnáváme, tak je to našimi vlastními úsporami z letošního roku, protože víme, že i letošní hospodaření Ústeckého kraje skončí s přebytkem, takže máme, kam sáhnout a asi by byla škoda tyto prostředky nevyužít k dalšímu rozvoji kraje v příštím roce a další položka, kterou dorovnáváme ten schodek rozpočtu, je použití úvěrového rámce na to, abychom předfinancovali akce z Evropské unie. Já si myslím, že to jsou rozumné důvody, proč nevyrovnávat rozpočet za každou cenu tak, aby odpovídal zákonu 250. Ty naše vlastní prostředky používáme, nechápu, z jakého důvodu toto neuznává zákon 250 a ty prostředky, které vynaložíme na předfinancování akcí z evropských dotací, je taky otázka, jestli my tyto prostředky vůbec budeme schopni použít, protože už tady zaznělo, že ty evropské peníze, kdo ví, kdy budou výzvy a jestli my vůbec stihneme se do nějaké výzvy přihlásit v příštím roce a nějakou akci zrealizovat. A pak, pokud se nám to nakrásně povede, tak pětaosmdesát procent, pokud to zůstane tak, jak v současné době, těch prostředků se nám vrátí zpátky. Takže je trošku otázka, jestli ten náš rozpočet je skutečně nevyrovnaný, nebo jestli je tomu trošku jinak."

Jaký je výsledek braní si úvěrů na předfinancování akcí z evropských dotací? Dal jsem dotaz na krajský úřad, jaké je zadlužení kraje a jaké jsou dluhové náklady. Od ekonomického odboru krajského úřadu jsem se dověděl, že dluh Ústeckého kraje je dvě miliardy korun a úrokové náklady jsou 19,5 milionu korun.

Pokud jsou krajské schodkové rozpočty vlastně jakoby vyrovnané, kde se vzaly dvě miliardy krajských dluhů?

Vyšlo na blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…