Pilc (Svobodní): Odtékání zisků z ČR?

03.01.2016 10:59

Zahraniční vlastníci firem z Česka stahují zisky, tím prý odtéká kapitál z ČR a nic z toho prý nemáme.

Pilc (Svobodní): Odtékání zisků z ČR?
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Zahraniční vlastníci si následně tyto zisky v korunách mění na eura a dolary a tím prý oslabují korunu (a to má být prý další negativní efekt). Prodávají korunu, kupují euro; nabídkou, prodejem koruny tlačí její cenu dolů. (Otázka je, jestli náhodou zahraniční vlastníci pouze nereagují na něčí poptávku po korunách, ta poptávka totiž zase tlačí cenu koruny nahoru.) A co se děje s těmi korunami, které od těch zahraničních vlastníků někdo kupuje? Nekupuje tyto koruny náhodou někdo, kdo si za tyto koruny chce koupit něco v ČR? Třeba zaplatit za nocleh v českém hotelu nebo si postavit hotel v ČR?

Zahraniční vlastníci firem z Česka si svůj zisk, svůj kapitál v korunách vyměňují za kapitál v eurech nebo dolarech, protože chtějí platit eurem v zemích, kde se používá euro a chtějí platit dolarem v zemích, kde se používá dolar. Koruny si od nich kupují lidé, kteří chtějí těmito korunami platit v Česku.

Není důvod bát se odtékání zisků z ČR. Určitě by bylo ale vhodné lákat kapitál do Česka například stejně nízkými daněmi pro všechny: nižší daní z příjmu firem, nižší daní z dividend, nebo zrušením daně z dividend. Nízké daně pro všechny budou výhodné i pro české občany i pro zahraniční investory. Oproti tomu investiční pobídky by zvýhodňovaly investory na úkor všech ostatních českých daňových poplatníků.

Autor je místopředseda krajského sdružení Svobodných v Ústeckém kraji

vyšlo na blog.idnes.cz a na Profilu PL politika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…