Pilný (ANO): Bude to ještě horší, než to bylo. Je to nesmyslná válka

11.01.2017 14:39

Projev na 54. schůzi sněmovny 11. ledna 2017 k Zákonu, kterým se mění zákon o střetu zájmů:

Pilný (ANO): Bude to ještě horší, než to bylo. Je to nesmyslná válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný, lídr ANO za Královéhradecký kraj

Já bohužel nemám možnost ani prostřednictvím předsedajícího oslovit svoji bývalou kolegyni Kristýnu Zelienkovou, která tady vystupovala, a připomenout jí, do jaké míry je etické opustit organizaci, která ji dostala do Sněmovny, bez které by se tam nikdy nedostala, uprostřed volebního období. Nejen opustit, ale dopouštět se faktických kritik, které se na ničem nezakládají. Kauzy, které tady jmenovala, Čapí hnízdo nebo dividendy Agrofertu, vznikly před vstupem Andreje Babiše do politiky. To je zaprvé. Zadruhé, jestliže někdo se cítí poškozen ve svých právech až na hranici Ústavy, protože o této kauze a o tomto zvláštní zákoně bude určitě rozhodovat Ústavní soud, tak má právo se bránit v rámci zákona. Způsob, jakým to udělá Andrej Babiš, je jeho způsob. On se cítí ohrožen ve svých právech. Já ten pocit s ním sdílím, i když střet zájmů nemám. Takže má přirozené právo se zákonným způsobem bránit a nesporně to tak udělá a je zbytečné vymýšlet a kritizovat za něco, co se prostě nestalo.

Pokud se týká střetu zájmů, tak samozřejmě je známo a je známo především voličům, kteří zvolili Andreje Babiše a hnutí ANO do Sněmovny, jak to s Andrejem Babišem vypadá. Tento zákon nedělá nic jiného než to, co je všem obecně známo, v jakém střetu zájmů Andrej Babiš je a on to deklaruje. Mění v něco, co bude daleko daleko méně transparentní. Tento zákon by ho měl k tomu přinutit a já doufám, že to neudělá, že Ústavní soud se rozhodne podle rozumu. Tahle nesmyslná válka, která změnila zákon o střetu zájmů na lex antibabiš, je prostě věcí většiny Sněmovny, která nás pravděpodobně v následujících minutách přehlasuje. Je to zbytečné, kontraproduktivní, nikomu to nepomůže a bude to ještě horší, než to bylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.