Pilný (ANO): Občankou se nikdy nebude platit. Schvalujeme něco, co nemá smysl

03.02.2017 12:29

Projev na 54. schůzi sněmovny 3. února 2017 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o občanských průkazech.

Pilný (ANO): Občankou se nikdy nebude platit. Schvalujeme něco, co nemá smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný, lídr ANO za Královéhradecký kraj

Vystupuji ve třetím čtení, protože jsem podal návrh na zamítnutí tohoto zákona po vyčerpání všech možností, jak ho opravit. Ve třetím čtení nebudu opakovat argumenty, které jsem tady řekl, ale zkusím uvést argumenty nové, naprosto jednoduché.

První věc, kterou bych chtěl udělat, chtěl bych se zeptat přítomného pana ministra a těch, kteří chcete hlasovat pro tento zákon, jak má u těchto zařízení, kterých je v této zemi statisíce a miliony, tu čtečku, tu kšandu připojit. (Ukazuje v jedné ruce mobilní telefon, ve druhé ruce tablet. Vyčkává, aby se všichni podívali, co drží v ruce.) Pokud neznáte odpověď, budu slušný, můžete tu čtečku dát do šuplíku. Takový konektor tam neexistuje. Všechny firmy, které vyrábějí podobná zařízení, se snaží z nich dostat pryč technologii, která je zastaralá, která je z minulého století proto, aby byly levnější, efektivnější a rychlejší. To je první věc.

Pak jsem se pokoušel najít v tom nějaké ratio, co vlastně s tou občankou s čipem budeme dělat. Nalezl jsem dvě věci, o kterých bych se chtěl vyjádřit, a to je elektronický podpis a potom nebudeme chodit na úřady. Elektronický podpis, mantra, certifikace, certifikační autority. Ve skutečnosti jde o to, abyste prokázali, že jste to, co jste, a že máte právo tu transakci provést. (Hluk v sále.)

Uvedu vám to na příkladu. Když jste přišli do nákupního střediska a chtěli jste zaplatit, teď pominu tu éru, kdy byly ještě embosované karty a jezdila taková žehlička, tak vám vzali tu kartu, protáhli ji, vy jste tam schválili nákup, dali jste tam nějaký identifikační kód, pin, pak jste se podepsali a paní pokladní zkontrolovala, jestli váš podpis na kartě a na tom útržku souhlasí. Teď to vypadá tak, že vy přijdete, takhle přiložíte kartu, a pokud je ta částka dostatečně malá, máte zaplaceno. Pokud není, schválíte ji, dáte pin a je hotovo. Právě jste se elektronicky podepsali. To ovšem s tou občankou nebude možné, protože soudruzi z NDR, pardon, z IT zapomněli, že dneska už existují bezkontaktní čipy a že Česká republika je po Austrálii druhá na světě v penetraci bezkontaktních čipů. Druhá na světě! Občankou se nikdy nebude platit. Ale veškeré úkony, které mohou být využity bezkontaktním čipem, nemohou být využity, protože tam prostě není.

Jako další příklad - každý z vás má tuhletu kartu, kterou se dostáváme do parlamentu a různých místností. (Ukazuje vstupní kartu.) Teď si představte, že chodíme mnohokrát za rok na úřady. Tam se zapisujeme do nějakých knih, nebo opisují údaje z naší občanky. Kdyby ta občanka obsahovala bezkontaktní čip, stačí přiložit a na dvě hodiny, nebo na jak dlouho si bude přát ta recepční, jsme tam prostě vpuštěni. To opět není možné. Občanka nemá bezkontaktní čip.

To znamená suma sumárum shrnuto, pokoušíme se zavádět technologii z minulého století naprosto (nesrozumitelné) za stovky milionů korun na úkor daňových poplatníků.

Poslední příklad je, nebudeme chodit na úřady. Uvedu jednoduchý příklad. Dneska už můžete... (Řečník se odmlčel pro velký hluk v sále.)

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Páni poslanci, poprosím, zanechte svých hovorů v sále, případně se přesuňte do předsálí. Víte, na koho se dívám. Děkuju.

Poslanec Ivan Pilný: Dneska už můžete bez jakýchkoli problémů jít na Czech POINT a zjistit stav svého bodového konta řidiče. Doufám, že Ministerstvo dopravy pilotuje a bude pilotovat systém, ve kterém se identifikujete na mobilním telefonu například otiskem prstu nebo jiným způsobem a esemeskou vám přijde stav vašeho konta. To ovšem s občankou neuděláte. Občanka není přijímač esemesek.

Takže když to shrnu dohromady, tak opět říkám, že my se pokoušíme za stovky milionů korun­ ­-

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Poprosím znovu o klid v sále. Je to zajímavý příspěvek. Mnozí z nás neznají tu problematiku. Jestli máte něco k řešení, opusťte sál.

Poslanec Ivan Pilný: Už jsem se pokoušel tady, nebo vím z médií taky, že už Státní tiskárna cenin, aby si zachránila kůži, pilotuje tisk těch občanek s čipem, samozřejmě bez výběrového řízení, jak to bývá. A my tady budeme schvalovat prostě něco, co bude stát tuhle zemi stovky milionů a nemá to absolutně žádný smysl.

Apeloval bych zejména na ty členy takzvané Iniciativy 202020, kterou tady vyvolal pan poslanec Běhounek ze sociální demokracie, a kdy jsme stáli, jak pan poslanec Klán, pan předseda Stanjura a já, jsme dělali takové křoví panu ministrovi a panu premiérovi, když tu iniciativu představovali. A jenom bych chtěl říct, že pokud členové této iniciativy budou pro toto hlasovat, tak se příště nemusíme scházet na hospodářském výboru nebo na výboru pro veřejnou správu, ale v jeskyni a svítit si loučemi. (Opět se zvýšila hladina hluku v sále.)

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Vážení kolegové! (Předseda zvoní zvonečkem.) Já vím, že je pátek, že už je to třetí týden. Alespoň nějaký základní respekt ke kolegovi, který vám tady něco říká. Počkám, dokud se nezklidníte. Prosím, pane poslanče, abyste nepokračoval.

Poslanec Ivan Pilný: Děkuji. Já se omlouvám i za svoji hlasovou indispozici. Ale pokusil jsem se shrnout argumenty, které jste slyšeli, naprosto věcně a jednoduše, takže se domnívám, že každý z vás, kdo chtěl rozumět, rozumí. Chápu přístup poslanců sociální demokracie, protože je to jejich ministr, jsou loajální a budou asi pro tohleto hlasovat. Ale možná i mezi nimi jsou někteří z těch, kteří si řeknou, pro boha živého, máme snad také zdravý rozum.

Vyčerpal jsem celou řadu příspěvků v této Sněmovně, abych se pokoušel ten zákon vrátit a změnit tak, aby dával nějaký smysl. Takhle nás vrací zpátky do 20. století za cenu stomilionových nákladů. Prosím, zvažte to při svém hlasování.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…