Piráti: Byli jsme zvoleni do rady Zlínského kraje

14.11.2020 22:03

Noví krajští zastupitelé na svém ustavujícím zastupitelstvu zvolili novou krajskou radu. Za Piráty se členy krajské Rady stane Hana Ančincová, Zuzana Fišerová a Jiří Jaroš.

Piráti: Byli jsme zvoleni do rady Zlínského kraje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Cílem Pirátů je kraj, kde může každý člověk svůj život prožít svobodně a naplno. Klíčem k prosperitě společnosti je otevřenost, transparentnost, svoboda informací, kvalitní veřejné služby, použití nových technologií a zapojení občanů do rozhodování. Piráti se zaměří na řešení situace okolo řeky Bečvy, digitalizace krajského úřadu a v oblasti školství a kultury na řešení výzev, které přinesla kovidová pandemie v oblasti vzdělávání a také na koncepční rozvoj vzdělávání, kdy kraj bude hrát aktivní roli při vytváření moderního vzdělávacího systému

. V jednacím sále budovy 21 ve Zlíně byla Hana Ančincová zvolena statutární náměstkyní hejtmana pro oblast životního prostředí, zemědělství, rozvoj venkova, neziskový sektor, sociální oblast a rodinné politiky. „S Piráty bereme koalici jako cestu, jak prosazovat náš program, nikoliv jako cíl. Proto hned od prvního dne začneme řešit ty nejaktuálnější témata. Moji jasnou prioritou bude ve spolupráci s mými poslaneckými kolegy vyřešit situaci na Bečvě či pomoci vypořádat se s epidemií koronaviru, která bohužel trápí i sociální zařízení v kraji,” shrnuje lídryně Pirátů a dodává: „K těm větším cílům pak patří dlouhodobé řešení zadržování vody v krajině a ve městech. Chci také navýšit kapacitu domovů se zvláštním režimem, avšak prioritou kraje by mělo být zajištění důstojného stáří z pohodlí domova posílením terénní pečovatelské služby.”

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Radní pro oblast školství a kultury byla zvolena zlínská zastupitelka a ekonomka Zuzana Fišerová. „Aktuálně je třeba řešit problémy, které přinesla pandemie covidu, tedy zajištění kvalitního vzdělávání na dálku, podpora vedení škol k zajištění této výuky, stejně tak řešení aktuálních problémů, které v souvislosti s epidemií vyvstanou,” uvádí Fišerová. Zároveň podotýká, že aktuální situace přináší také výzvy do budoucna, kdy je třeba se bavit o práci s komunikačními technologiemi, o možnostech dálkové výuky, technickém vybavení škol i žáků, o vzdělání pedagogů v této oblasti „Z dlouhodobého hlediska se chci zaměřit na podporu spolupráce škol s firmami a univerzitami a celkově vzájemné propojení všech oblastí které pomohou vytvořit moderní vzdělávací systém. Sem spadá například podpora kariérního poradenství, práce s motivací pedagogů a nebo zapojení studentů do rozhodovacích procesů škol, například v participativním rozpočtu,” uvádí Fišerová.

V oblasti kultury je jejím cílem zajištění podpory pro instituce postižené výpadky v době nouzového stavu, prosazování bezbariérovosti památek, podpora regionálních kulturních akcí a spolků napříč krajem či vzájemné sdílení informací. „Chci také prosadit digitalizaci fondů kulturních institucí Zlínského kraje a rozvoje on-line systémů. Ráda bych také s ohledem na současnou situaci možnost virtuálních prohlídek,” dodala Fišerová, která v této oblasti bude spolupracovat s pirátským radním pro digitalizaci Jiřím Jarošem.

Jako neuvolněný zasedne do krajské Rady Jiří Jaroš, který se už nyní ve Zlíně věnuje digitalizaci a oblasti IT. Nově mu k této činnosti přibude také oblast sportu. „Chci otevřít krajská data a snížit byrokracii. Musíme celkově zefektivnit práci na úřadě. Zasadím se také o otevření účetnictví kraje, tak aby nám bylo vidět pod ruce pomocí nástroje CityVizor a zavedeme portál, kde budeme zveřejňovat všechny projekty, výše dotace a v jakém jsou stavu a fázi. V neposlední řadě budu spolupracovat napříč resorty, například na zavádění integrovaného dopravního systému,” říká Jiří Jaroš ke svým cílům a dodává: „Jako sportovec vím, že je potřeba mít kvalitní sportoviště napříč celým krajem nikoliv je sdružovat do jednoho místa. Budu se tedy snažit, aby sportoviště sloužila nejširší veřejnosti a multifunkční sportoviště se budovaly napříč krajem. Ve spolupráci se Zuzanou Fišerovou pak chci více podpořit i mimoškolní aktivity a podporovat pohyb jak u mládeže, tak i u starších.”

Všechny pirátské krajské radní můžete sledovat na jejich sociálních sítích ať už na Facebooku či Twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…