Piráti: ČSSD tají smlouvu s developerem, pro kterého Praha staví tramvaj

21.01.2016 16:10

Na zasedání pražského zastupitelstva dne 17. 12. požádal Pirát Jakub Michálek o smlouvy mezi Českou stranou sociálně demokratickou a společností Finep. Přestože náměstek primátorky Petr Dolínek uvedl, že smlouvu s významným developerem si od ČSSD Piráti mohou vyžádat na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, dodnes ji Lidový dům ani nezveřejnil, ani neposkytl.

Piráti: ČSSD tají smlouvu s developerem, pro kterého Praha staví tramvaj
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Praha má postavit tramvajovou trať do Slivence. Ta sice povede mezi poli, volné plochy má ale velmi rychle zastavět developer. Tím je společnost Finep, která v současné době už řadu pozemků na Barrandově vlastní. Ta stejná společnost přitom podepsala s Českou stranou sociálně demokratickou smlouvu na opravu Lannova paláce v centru Prahy. Jak informoval deník E15, společnost Finep zaplatí za uvedenou rekonstrukci ze svého 75 milionů Kč, a ještě za něj bude 25 let platit sociálním demokratům nájem.Jedná se o vskutku nestandardní podmínky; proto se zastupitel Jakub Michálek v prosinci 2015 dotázal na znění smlouvy o rekonstrukci. 

"Domnívám se, že podmínky rekonstrukce jsou pro ČSSD až podezřele výhodné. Ta smlouva rozhodně vzbuzuje podezření, že nejde jenom o pronájem budovy, ale i o rozhodnutí, která mohou sociální demokraté ovlivnit. Stavba tramvajové trati do Slivence je příkladem postupu Prahy, na kterém Finep vydělá. Už proto by měla ČSSD smlouvu zveřejnit," uvedl k dané záležitosti předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) přímo během jednání Zastupitelstva před všemi zastupiteli vyzval Jakuba Michálka, aby si dokumentaci mezi Českou stranou sociálně demokratickou a společností Finep vyžádal od ČSSD podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Jakub Michálek tak učinil; následně ekonomický místopředseda ČSSD Martin Starec  zavolal přímo během jednání Dolínkovi a věc s ním řešil. 

Jenže od poloviny prosince uplynul měsíc, a Česká strana sociálně demokratická se ke svému prosincovému slibu nemá. Smlouvu do patnácti dnů, jak jí to ukládá zákon o svobodném přístupu k informacím, Pirátům neposkytla. To opět posiluje pochybnosti. Kvůli nečinnosti Lidového domu proto podal Jakub Michálek stížnost, adresovanou předsedovi sociální demokracie, Bohuslavu Sobotkovi. Doufáme, že pražští politici ČSSD požadovanou smlouvu a faktury zveřejní, aby podezření z uplácení developery jednoznačně vyloučili.
 
Odkazy:

Stenozápis z jednání zastupitelstva hl. m. Prahy ze dne 17. 12. 2015: http://www.praha.eu/public/48/10/c/2118592_632027_zhmp151217.pdf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…