Piráti: Chceme, aby česká společnost byla zase o trochu svobodnější

29.02.2016 9:09

Domníváme se, že je nehodno našeho národního velikána, aby čeští autoři byli svázáni byrokratickými okovy ve stylu Rakouska-Uherska tak dlouho od své smrti.

Piráti: Chceme, aby česká společnost byla zase o trochu svobodnější
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Domníváme se, že je nehodno našeho národního velikána, aby čeští autoři byli svázáni byrokratickými okovy ve stylu Rakouska-Uherska tak dlouho od své smrti. A ten, kdo se těchto sešněrovaných majetkových autorských práv chce vzdát, naráží jen na samé překážky. Proto vážně a bez legrace požadujeme v souvislosti s chystanou novelou autorského zákona následující:

POŽADAVEK 1 - Aby novela autorského zákona dala autorům, kteří si své dílo přejí dát k dispozici ke svobodnému šíření, možnost se majetkového autorského práva vzdát ještě za života autora, případně ze závěti, a aby tak mohli učinit jednoduše, bez nutnosti konzultovat s právníky.

POŽADAVEK 2 - Aby byl zrušen poplatek z prodeje nosiče a kopírovacího stroje, nebo byl využit namísto podpory podnikání s kulturními statky výhradně k podpoře rozvíjení nové tvorby a jejího svobodného šíření.

POŽADAVEK 3 - Aby byl autorský zákon spravedlivý pro všechny aktéry sdělování díla veřejnosti a aby byl celkově výrazně zjednodušen a zpřehledněn tak, že bude běžně sruzumitelný.

Vážený pane ministře, žádáme vás, abyste se zasadil o tyto rozumné změny autorského zákona, aby Jára Cimrman nemusel o naší zemi hovořit jako o „prohnilé česko-autorské monarchii“ a česká společnost byla šestadvacet let od pádu komunismu zase o trochu svobodnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…