Piráti: Covidové pasy mají být bezpečnější a bez diskriminace

17.04.2021 21:15

Covidové pasy bez diskriminace neočkovaných, větší ochrana osobních údajů a zamezení zneužití pro další účely. I to se podařilo prosadit pirátským europoslancům na úrovni skupiny Greens/EFA, které jsou součástí. Ta je pátá největší v Evropském parlamentu a její zástupci teď budou pirátské pozměňovací návrhy prosazovat v rámci celé instituce.

Piráti: Covidové pasy mají být bezpečnější a bez diskriminace
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Stejná pravidla pro očkované, otestované, nebo ty, kteří prodělali covid-19 – zásadní požadavek Pirátů, který se podařilo prosadit mezi pozměňovací návrhy Greens/EFA. „Není možné, aby stát neuznával v rámci očkovacího certifikátu pro vstup na své území například negativní test na covid-19. To by byla jasná diskriminace lidí, kteří se nemohou naočkovat třeba protože na ně ještě nepřišla řada,“ vysvětluje místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Podle nového znění nařízení by se také občané mohli sami rozhodnout, zda chtějí raději digitální, nebo papírovou verzi certifikátů. „Chceme zamezit diskriminaci například starších občanů, kteří často nemají chytré telefony nebo jiná digitální zařízení, na která by si mohli certifikát uložit. I proto jsme rádi, že se nám podařilo prosadit, aby si mohli sami zvolit papírovou verzi. Původní návrh totiž počítal s tím, že to za ně rozhodne stát,“ říká europoslankyně Markéta Gregorová.

Pro pirátské europoslance je neméně důležitá ochrana osobních údajů a soukromí. „Do návrhu jsme tak prosadili povinnost ověřování certifikátů bez přenosu osobních údajů, kde je to technicky možné. Citlivé údaje o našem zdravotním stavu by se neměly dostat do ruky nikomu jinému než našemu lékaři,“ popisuje europoslanec Mikuláš Peksa. Návrh Pirátů také počítá s tím, že bude nutné vydávat nový certifikát pro každou jednotlivou vakcínu, test nebo prodělání nemoci. „Díky tomu nebude možné zjistit, že byl člověk například v minulosti nakažený, když už je nyní očkovaný,“ dodává Peksa.

Europoslanci budou konečnou verzi nařízení o covidových pasech schvalovat na konci dubna. Podle odhadů začne platit v průběhu června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.