Piráti: Do čela Rady Evropské pirátské strany usedly tři ženy, jedna je z ČR

22.11.2017 8:37

Pirátské centrum na Žižkově v Praze o víkendu hostilo delegáty čtrnácti evropských Pirátských stran, konala se totiž volba nového předsednictva Rady Evropské pirátské strany (PP-EU). Předsedkyní se stala islandská Pirátka Oktavía Hrund Jónsdóttir, místopředsedkyněmi pak Pirátka z francouzské Parti Pirate, v online světě prezentující se jako „Antigone”, a zástupkyně České pirátské strany Markéta Gregorová. V širším předsednictvu usedne i poslanec Mikuláš Peksa.

Piráti: Do čela Rady Evropské pirátské strany usedly tři ženy, jedna je z ČR
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Markéta Gregorová, vedoucí zahraničního odboru České pirátské strany a nová místopředsedkyně PP-EU, víkendové setkání označila za podařené a podnětné: „Na aktivitách PP-EU a tvorbě společného programu evropských Pirátských stran jsem se podílela již při eurovolbách před třemi lety a pomáhám tomu, aby myšlenka žila a rozvíjela se i nyní. Toto zasedání však nebylo jen o volbách – letošní úspěch nás či Pirátů na Islandu, kteří se také dostali do parlamentu, motivuje. Cítili jsme nadšení pro věc, touhu po změně a především vzájemnou podporu.“

Kromě tématu příprav na evropské volby, které se uskuteční za jeden a půl roku, proběhla i změna stanov, podle kterých bude novým sídlem PP-EU Lucembursko. Z toho vyplývají pracovní úkoly, jako jsou registrace strany nebo založení transparentního účtu v Lucembursku.

Přítomní zástupci z ČR, Islandu, Francie, Katalánska, Německa, Polska, Rakouska, Řecka, Španělska, Švédska a nepřítomní zástupci, kteří se účastnili online na dálku z Finska, Itálie, Norska a Švýcarska, spolu s delegací Mladých Pirátů také přijali několik nových – pozorovatelských – členů: Pirate Parties International, Pirátskou stranu Postupimi a Pirátskou stranu Bavorska.

Další zasedání Rady Evropské pirátské strany proběhne příští rok. Úkolem zvoleného předsednictva je nyní začít jednat v oblasti voleb do Evropského parlamentu, aby Piráti napříč Evropou mohli společně usilovat o poslanecká křesla ve Štrasburku. Motivací jim můžou být i výsledky letošních voleb v ČR a v Islandu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…