Piráti: Firma vyvíjela za peníze pražského magistrátu a prodávala po celé republice, potvrdil soud

07.09.2014 18:00

Člen Pirátů Mikuláš Ferjenčík vyhrál v pondělí soud nad společností Marbes. Té se nelíbilo, že zveřejnil článek, ve kterém poukázal na podivné platby za informační systém Proxio na pražském magistrátě.

Piráti: Firma vyvíjela za peníze pražského magistrátu a prodávala po celé republice, potvrdil soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Na zaplacený systém neměla Praha autorská práva a firma Marbes ho dále prodávala po celé republice. Soud žalobu Marbesu smetl ze stolu a přikázal firmě nahradit náklady řízení.

„O firmě Marbes jsem před časem napsal, že socializuje náklady a privatizuje zisky, když od Prahy inkasuje stamiliony za informační systémy, ke kterým si nechává zdrojový kód. Firma Marbes mě za to zažalovala a dneska prohrála v první instanci u Městského soudu v Praze, ještě to tedy není pravomocné. Už dříve prohrála i ve sporu s Deníkem Referendum, který ve stejné věci žalovala taky (tam už je to pravomocné). Takže zatím 3:0 pro mou víru ve spravedlnost,“ těšil se z vítězství u soudu Mikuláš Ferjenčík.

Soud tak v podstatě dal za pravdu dokumentům, které již dříve Piráti zveřenili, podle nichž šly do pochybného vývoje informačních systémů stovky milionů korun z rozpočtu na IT služby v Praze. Dokumenty zveřejnili Piráti v roce 2012 na serveru PirateLeaks.

„V České republice prosperují firmy, jejichž jedinou kvalifikací je, že umí získat veřejnou zakázku, zatímco firmy, které by kvalitní software státu dodat uměly, ale nechtějí se zaplést do korupční sítě, si neškrtnou,“ glosoval Mikuláš Ferjenčík v článku IT politiku pražského magistrátu.

Peníze na právní zastoupení ve sporu získal Mikuláš Ferjenčík fundraisingem na facebooku od přátel a podporovatelů. Nyní kandiduje Mikuláš Ferjenčík do zastupitelstva hl. m. Prahy na kandidátní listině České pirátské strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

10:21 Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

Další dva úseky dálnice D35 v Pardubickém kraji zahájilo v pondělí 6. května 2024 Ředitelství silnic…