Piráti: Jak se rodí mezinárodní dohoda TTIP

25.09.2015 21:01

Před více než rokem se Piráti zapojili do činnosti evropské občanské iniciativy STOP TTIP, která k dnešnímu dni (22.9.2015) dokázala shromáždit více než 2,8 milionu podpisů evropských občanů, kteří požadují odmítnutí TTIP.

Piráti: Jak se rodí mezinárodní dohoda TTIP
Foto: Archiv Ondřeje Profanta
Popisek: Ondřej Profant

Česká pirátská strana podporuje aktivity české větve této evropské iniciativy a spolupracuje i na další informační kampani nevládních organizací s názvem Špatný vTTIP. Cílem Pirátů však není jen protestovat proti přijetí dohody, velmi dobře si uvědomujeme, že nezbytnou součástí naší snahy musí být i pečlivé informování veřejnosti o stavu vyjednávání a o rizicích spojených s touto mezinárodní dohodou.

TTIP je velmi ambiciózní dohodou, která si klade za cíl propojit dvě ohromné ekonomiky. Společný HDP těchto ekonomik odpovídá 50 % celosvětového HDP a obstarává třetinu veškerých obchodních toků. Dohoda má nastolit i společný regulatorní rámec pro standardizaci produktů a služeb. Vyjednávací proces je velmi dlouhý na obou stranách Atlantiku. Zatímco v USA během klíčových hlasování došlo k určitému názorovému schizmatu u Demokratů a je velmi nepravděpodobné, že by vyjednávání TTIP dokončila ještě Obamova administrativa, v EU probíhá střet mezi Junckerovou komisí a některými výbory a frakcemi Evropského parlamentu.

Situace okolo dohody je tedy velmi nepřehledná, k čemuž přispívá i fakt, že její vyjednávání probíhá v utajení a je velmi obtížné se dostat k průběžným návrhům. I návrhy Evropské komise jsou veřejnosti přístupné až se zpožděním, čímž je výrazně ztížen proces připomínkování ze strany občanských spolků, nevládních organizací i samotných zákonodárců. Zásadním problémem s TTIP rovněž zůstává, že je stále nejasné, zdali bude schvalována na úrovni EU, nebo ji budou muset schválit i členské státy.

Piráti se snaží o racionální přístup k dohodě. Máme řadu důvodů k tomu ji hlasitě kritizovat, nicméně kupříkladu odstranění cel a nadbytečných administrativních překážek v obchodním styku vítáme. Vnímáme tedy i ten pozitivní účel, kterého se snaží dohoda dosáhnout, aktuální překážky v mezinárodním obchodě nám totiž připadají jako neodpovídající možnostem jednadvacátého století. Je ale potřeba zdůraznit, že do vyjednávání velkou měrou zasahují nadnárodní korporace, které se všechny dohody o volném obchodu pokoušejí využít k levnému navýšení svých zisků.

Proto Pirátská strana aktivně komunikuje s příslušnými institucemi, které za Českou republiku obsah dohody řeší. Účastníme se setkání expertních skupin ministerstva průmyslu a obchodu, které má ve spolupráci s dalšími resorty vyjednávání o dohodě ve své agendě. Též naše stanoviska průběžně tlumočíme Asociaci pro mezinárodní otázky, která zpracovává studii o dopadech TTIP na českou ekonomiku. Mezi nejcitlivější oblasti, ke kterým Piráti vznesli své výtky, patří kupříkladu zemědělství a potravinářství (kde jsou mezi standardy USA a EU vskutku propastné rozdíly), ochrana životního prostředí (kde se obáváme rozšíření metody těžby břidlicového plynu za použití hydraulického štěpení podzemních hornin) a samozřejmě i přístup k informačním technologiím a kopírovacímu monopolu (kde usilujeme o co nejliberálnější přístup umožnující svobodnou výměnu informací a znalostí).

"Ambicióznost dohody jí samotné láme vaz. Vyjednávání jsou velmi nepřehledná, jelikož pokryvají rozsáhlé oblasti. Též je problémem setrvávání na nebezpečných konceptech, jako je například kontroverzní ISDS. Na druhou stranu kvalitní harmonizace norem, společná ochrana spotřebitele a jasně daná jednoduchá pravidla pro trh by byly posunem vpřed," říká o dohodě TTIP Ondřej Profant, garant programového bodu Svoboda informací.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.