Piráti: Kauza Nemocnice Na Františku padá na hlavu “známých firem” z vedení Prahy 1

30.06.2018 12:17

Piráti upozorňují na to, že stávající kauza Nemocnice Na Františku probíhá v prostředí, které připravila stávající koalice na Praze 1, a to zejména duo starosta Lomecký (TOP 09) a radní pro zdravotnictví Hodek (ČSSD).

Piráti: Kauza Nemocnice Na Františku padá na hlavu “známých firem” z vedení Prahy 1
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Ti totiž v roce 2013 bez výběrového řízení instalovali do funkce stávajícího ředitele nemocnice Roberta Zelenáka, který byl nyní zadržen v souvislosti s podezřením na převzetí pěti milionového úplatku. Stejní aktéři také připravovali skrytou privatizaci této nemocnice za podmínek nevýhodných pro město, které se s pomocí Pirátů podařilo zabránit.

Za vedení stávajícího ředitele Roberta Zelenáka Nemocnice na Františku od roku 2013 snížila počet lůžek, propustila část zdravotníků a nezveřejňovala výroční zprávy. Úhradové vyhlášky pro rok 2015 a další byly po letech krizových restrikcí pro nemocnice vyloženě prorůstové, ale přesto se ztráty nemocnice prohlubovaly. V roce 2016 tvořila provozní dotace nemocnice z magistrátu a městské části 50 mil Kč, tedy celkem 16,5 % příjmů. Tyto nepříznivé ekonomické výsledky pak byly hlavním argumentem pro vyhlášení koncesního řízení, směřujícího ke skryté privatizaci Nemocnice Na Františku.

David Bodeček z Pirátské strany na Praze 1 k tomu říká: “Nemocnice uměle hospodaří draze a vytváří se ztráta. Magistrát doplácí ročně na provoz nemocnice zhruba 5 miliónů korun, což tady shodou okolností odpovídá výši vyšetřovaného úplatku. Podobně bylo na Praze 1 vyvedeno v rozporu se zákonem 27 milionů Kč nábytkářské firmě místní funkcionářky ČSSD, na což už Piráti podali trestní oznámení.”

MUDr. Zdeněk Hřib, garant Pirátů pro oblast zdravotnictví a kandidát Pirátů na primátora Prahy k tomu dodává: “Potvrdilo se tak to, co jsme říkali od počátku. Ekonomické problémy nemocnice jsou dány především jejím nekompetentním vedením. Ředitel Robert Zelenák měl být už dávno odvolán a jeho nástupce měl být nalezen v otevřeném výběrovém řízení”.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

9:15 Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

Vláda Petra Fialy se chová velmi hanebně a asociálně nejen k většině skupin českých občanů, včetně t…