Piráti: Lesnictví potřebuje přístupy bližší přírodě – moderní i ty již téměř zapomenuté

03.08.2019 11:00

Zatímco česká veřejnost netrpělivě čeká, až stát konečně začne systematicky řešit kritický stav našich lesů, předložilo Ministerstvo zemědělství novelu lesního zákona, ve které se řeší důsledky, nikoli příčiny, a to jen velmi nedostatečně.

Piráti: Lesnictví potřebuje přístupy bližší přírodě – moderní i ty již téměř zapomenuté
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Proto jsme, ve spolupráci s kolegy z TOP09 a řadou odborníků, předložili vlastní sérii pozměňovacích návrhů, jejichž smyslem je uvolnit ruce vlastníkům lesů a lesním hospodářům a umožnit jim více využívat principů přirozené obnovy a přírodě blízkého hospodaření.

Konkrétně se jedná o tyto věci:

  • Zrušení nesmyslné povinnosti kácet kůrovcem již opuštěné stromy. Chceme, aby se lesníci snažili napadené porosty skutečně zachránit tam, kde to má ještě smysl, ne aby se soustředili jen na odklízení (a prodej) stromových „mrtvol“.
     
  • K dlouhodobější odolnosti a stabilitě může pomoci například navrhované legislativní zjednodušení využívání přirozené obnovy porostů a znovuzavedení některých tradičních alternativních způsobů pěstování lesa jako jsou nepasečný způsob hospodaření, nízký a střední les apod. Zároveň potřebujeme chránit lesní půdu před degradací, proto navrhujeme také zmenšení maximální povolené plochy holosečí.
     
  • Z pohledu lesníků i ochránců přírody je zásadní změna, kterou navrhujeme v mysliveckém zákoně. Ta by měla pomoci regulovat vysoké stavy zvěře. Dosud se politika v této oblasti tvořila spíše na VIP honech než na odborných seminářích a k podobnému kroku chyběla politická odvaha, nyní tedy dáváme poslancům šanci ji projevit.
     
  • Dalším návrhem je nezcizitelnost státních lesů. Při vědomí toho, jak jsou kontrolované největší firmy v tomto odvětví a do jaké krize se státní lesy brzy mohou dostat, je divoká masivní privatizace hrozbou, o které se sice z oficiálních vyjádřeních nedozvíte, ale které jistě neuškodí předcházet. Naštěstí, tento návrh přijal za své Zemědělský výbor PSP a má tak velkou šanci projít ve třetím čtení.

Pro některé z návrhů TOP 09 a Pirátů se prozatím podpora našla, některé natolik inspirovaly kolegy z hnutí ANO, že předložili vlastní, velmi podobné návrhy (za což jim ale upřímně děkujeme). O většinu změn není bohužel mezi českými politiky a ani ze strany Ministerstva zemědělství zájem. Vše se rozhodne při závěrečném hlasování na plénu sněmovny po letních prázdninách. Závěrečné hlasování bude zajímavé sledovat, protože například při hlasování o nezcizitelnosti státních lesů vyplavou na povrch pozoruhodné vazby jednotlivých poslanců.

Dan Leština a Radek Holomčík

Zdroj: piratskelisty.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.