Piráti: Liberec předražil SMS jízdenky o polovinu. Soud rozhodl, že smlouvu tajit nesmí

13.01.2017 10:20

Piráti zmapovali napříč republikou marže za SMS jízdenky, které jsou v některých případech nehorázné, např. kolem 25 % z ceny jízdenky. Liberec ovšem výši marži společnosti Direct Pay utajoval. Krajský soud v Ústí nad Labem mu teď rozsudkem nařídil informaci poskytnout. Rozsudek je pravomocný.

Piráti: Liberec předražil SMS jízdenky o polovinu. Soud rozhodl, že smlouvu tajit nesmí
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Předseda pražských zastupitelů za Piráty Jakub Michálek se v dubnu 2015 zeptal libereckého dopravní podniku na výši provize za SMS jízdenky. Například v Praze totiž byly jízdenky předražené, provize se pohybovala ve výši 20-40 %. Liberecký dopravní podnik nejprve tvrdil, že žádný smluvní vztah se společností Direct Pay nemá a smlouvy na provoz služby SMS jízdenek s touto firmou neexistují. Poté, co však Michálek dopravnímu podniku připomněl, že na svém webu uvádí naprostý opak, v Liberci otočili. Existenci smlouvy připustili, z rukou ji ale dát nechtěli. Zapírání probíhalo  přestože se Piráti s žádostí o nápravu obrátili i na náměstka primátora Liberce Jana Korytáře (Změna).
 
„Soud má za to, že informace obsažené ve smlouvě a jejích dodatcích, o které žalovaný výslovně opřel svoje rozhodnutí neposkytnout podstatnou část obsahu smlouvy a jejích dodatků, nesplňují zákonné znaky obchodního tajemství vykonávaného společností DIRECT pay s. r. o.,“ uvedl soud v rozsudku.
 
„Obchodní tajemství je záminka, pod kterou městské firmy před občany utajují nevýhodně uzavřené smlouvy. Společnosti Erica a Direct Pay díky léta dojily městské kasy po celé republice o desítky milionů korun. Z unikátního srovnání cen vyplývá, že v Praze a Liberci jsou na SMS jízdenky naprosto nevýhodné a nehorázné smlouvy, předražené až o polovinu,“ uvedl Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů v Praze. 
 
Smlouva byla podepsána v době, kdy službu poskytovala pouze společnost Erika, resp. Direct Pay. Konkurence v podstatě neexistovala a pro města byly uvedené smlouvy nevýhodné. Jakmile vstoupili na trh další hráči, nechala většina měst smlouvy přesoutěžit, marže se snížily a dopravní podniky výrazně ušetřily. Výjimkou zůstává liberecký dopravní podnik, neúměrně vysoká marže (24 % z ceny každé sms jízdenky) přetrvává i v Praze. 
 
Po sporu s Pražskou plynárenskou servis a distribuce a.s. (https://praha.pirati.cz/poskytovani-informaci-mestskymi-firmami.html) se jedná o další rozhodnutí soudu ve prospěch žadatelů o informace. Dopravní podnik ještě může proti rozhodnutí podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta ovšem nemá odkladný účinek.
 
Odkazy:

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu