Piráti: Mediální stín olympijských her - Protivládní protesty nejen na Ukrajině

03.03.2014 11:11

Pozornost mnohých diváků a médií byla soustředěna na dění v ruské Soči, kde probíhaly XXII. zimní olympijské hry. Tam také před několika dny došlo k napadení, zadržení a vyčerpávajícímu výslechu dvou bývalých členek punkové anarchistické skupiny Pussy Riot. Údajně pro podezření z krádeže, pravděpodobně svou roli sehrála spíše předem avizovaná příprava dalšího happeningu proti Putinovi.

Piráti: Mediální stín olympijských her - Protivládní protesty nejen na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

V jiných částech světa se odehrávají ještě mnohem znepokojivější dějství:

V ukrajinském Kyjevu se střílelo a létaly zápalné lahve, ale hlavní boj je ještě nyní sváděn o to, co si o místním dění má myslet okolní svět. Média svým koncentrovaným zájmem vytvořila několik verzí „ukrajinské reality“. V předcházejících dnech se eskalace konfliktu nebezpečně přiblížila začátku občanské války. Jsme šokováni rozsahem odtajněného plánu Viktora Janukovyče na násilné potlačení protestů. Pirátská strana podporuje všechny snahy směřující k obnově normálního demokratického fungování země. Odmítáme jakékoli další násilí. A vítáme momentální smír jako novou naději pro rozpolcenou zemi, ovšem s obavou, že nemusí být zárukou míru a stability, zejména pokud přihlédneme k událostem z posledních hodin a dní.

V tureckém Istanbulu byla vodními děly a slzným plynem rozehnána demonstrace za svobodu Internetu, následně byl prezidentovým podpisem stvrzen zákon, který umožní blokování stránek bez nutnosti soudního příkazu. Turecko je nadále považováno za svobodnou a demokratickou zemi, navíc se formálně stále uchází o členství v EU. Místní Internet je regulován podobnou měrou jako ten čínský a v počtu vězněných žurnalistů Turecku dlouhodobě náleží místo na předních příčkách. Tamní legislativa dlouhodobě nerespektuje svobodu slova. Protesty a dokonce ani střídání vládních kabinetů na tomto nepříliš demokratickém stavu naneštěstí nic nemění. Proti současnému zákonu se postavil Evropský parlament, organizace Human Rights Watch i Pirátská strana:

„V této podobě zákon umožnuje, aby o blokování obsahu Internetu rozhodoval jediný člověk, to pokládám za nedemokratické,“ říká Serhat Koc, právník, aktivista a člen strany. 

Demonstruje se i ve venezuelském Caracasu, nepokoje mají zatím na svědomí několik mrtvých a desítky zraněných. Rozhodně odsuzujeme snahu o potlačení protestů prostřednictvím omezování přístupu k Internetu, jedná se o dvojnásobné porušení občanských práv a svobod. Zájem medií o násilné střety protestujících se státní mocí v Bosně a Thajsku je minimální, přestože i tam došlo k obětem na životech a mnoha zraněním. Rádi bychom tedy připomněli i jejich utrpení.

„Cenzura nikdy neřeší nespokojenost, jen tlumí první příznaky komplikovaných patologických sociálních jevů. A ve chvíli, kdy se tato nemoc společnosti projeví naplno, blokování a mazání již nebude nic platné. Nenechme to zajít tak daleko,“ říká Jana Jiříková, členka Pirátské strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…