Piráti: Ministerstvo zdravotnictví umožní Polkám interrupce v Česku

19.02.2021 15:45

Polské ženy mohou v České republice legálně podstoupit umělé přerušení těhotenství. A to i v případě, že by do země přicestovaly pouze za tímto účelem jen na několik dnů.

Piráti: Ministerstvo zdravotnictví umožní Polkám interrupce v Česku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Ve včerejším prohlášení to uvedlo české ministerstvo zdravotnictví v reakci na tlak vyvolaný poslancem Františkem Kopřivou a europoslankyní Markétou Gregorovou (oba Piráti). Původně ministerstvo zákon vykládalo tak, že provedení potratu cizinkám bez trvalého pobytu v Česku je trestný čin.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Kvůli polskému zákazu potratů kontaktoval české ministerstvo zdravotnictví poslanec František Kopřiva. Loni v listopadu mu resort zaslal dopis podepsaný ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). V něm upozornil, že podle trestního zákoníku je interrupce provedená „jinak než způsobem přípustným podle zákona o umělém přerušení těhotenství“ trestným činem. To se týká cizinek, které by do Česka přijely právě kvůli interrupci. Proti této interpretaci se Piráti postavili a žádali ministerstvo o změnu. To nakonec uznalo pochybení.

Obrat ministerstva vítá europoslankyně Markéta Gregorová. „Náš tlak, vyvolaný aktivitou Františka Kopřivy, přinesl pozitivní výsledek! Polky i další občanky Evropské unie nebudou v České republice diskriminovány při žádosti o interrupci,“ řekla Gregorová. Ta zároveň na Twitteru poděkovala ministerstvu. „Děkuji za postavení se k problému čelem a reflexi pochybení výkladu,“ napsala europoslankyně.

„Chceme, aby ženy nebyly nepříjemnými okolnostmi nucené uměle přerušit těhotenství. Podporujeme proto, aby stát rozšiřoval terénní sociální služby, podporoval rodiny a pomáhal slaďovat rodinný a pracovní život. Zákaz potratů však ženám zcela bere právo rozhodovat o vlastním těle. Navíc ze statistik víme, že zákazy nevedou k výraznému snížení interrupcí, jen je přesouvají do ilegality. Je tedy potřeba nabídnout polským ženám pomoc. Oceňuji, že se k tomu ministerstvo zdravotnictví nakonec postavilo čelem,” okomentoval dnešní stanovisko ministerstva František Kopřiva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…