Piráti: Na Slovensku pomáhá 24 zdravotníků díky Evropě

24.03.2021 18:00

Piráti apelují na českou vládu, aby také zažádala.

Piráti: Na Slovensku pomáhá 24 zdravotníků díky Evropě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Pirátští europoslanci vyzývají českou vládu, aby požádala o zahraniční lékaře a zdravotní sestry v rámci evropského Mechanismu civilní obrany.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí

Díky němu už do sousedního Slovenska dorazily tři zdravotnické týmy – z Belgie, Dánska a Rumunska. Piráti už zaslali dopis Evropské komisi, aby pomohli české vládě k urychlenému získání zahraničních zdravotníků.

Situace v českých nemocnicích je kritická. Počet pacientů hospitalizovaných s covidem-19 se rychle blíží deseti tisícům. Zdravotníci jsou vyčerpaní, podle posledních dat České lékařské komory jich je více než 3200 nakažených.

„Kvůli nedostatku personálu už Česko přesouvá některé pacienty do zahraničí. Přitom by mohla požádat v rámci evropského Mechanismu civilní obrany ostatní členské země o doktory a sestry na péči o covidové pacienty,“ vysvětluje místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Na základě žádosti Slovenska o pomoc při léčbě pacientů s covidem-19 vyslala Belgie do země zdravotnický tým složený z jednoho lékaře, dvou zdravotních sester a vedoucího týmu. Rumunsko pomáhá se 13 zdravotníky. Na základě další žádosti poslalo do země tým složený ze tří lékařů a pěti zdravotních sester i Dánsko.

„Slovensko je v podobné situace jako Česko. Evropská unie ukazuje svou solidaritou, hraní si na vlastním písečku teď není na místě.. I několik jednotlivců, zdravotníků, by v této těžké situaci České republice nesmírně pomohlo. Proto apelujeme na českou vládu, aby o zdravotníky zažádala do nejdříve,“ vzkazuje europoslanec Mikuláš Peksa.

Kromě apelu na vládu Marcel Kolaja, Mikuláš Peksa i Markéta Gregorová už zaslali dopis Komisi, aby přímo ověřili, zda Česká republika splňuje kritéria pro zaslání zdravotníků. „Otázku jsme zaslali ve zrychleném řízení, do tří týdnů nám Komise musí odpovědět. Pokud si do té doby vláda o zdravotníky nezažádá, předáme ji veškeré informace, co jsme zjistili, aby tak mohli neprodleně udělat,“ popisuje Gregorová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice