Piráti: Nelze, aby v této nejkritičtější době vláda začala utlumovat kompenzace firmám

08.03.2021 11:30

Už více než rok bojují firmy i živnostníci s dopady epidemie COVID-19. Avšak aktuální první čtvrtletí roku 2021 je pro ně situace jednoznačně nejhorší.

Piráti: Nelze, aby v této nejkritičtější době vláda začala utlumovat kompenzace firmám
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Celé sektory jsou již od Vánoc zavřené a výhled na březen a duben zůstává podle epidemiologů dále kritický, tedy budou mít zavřeno i nadále. V tuto chvíli proto není podle Pirátů možné, aby vláda podle informací, které se objevují v mediálním prostoru, začala kompenzace firmám na období prvního čtvrtletí tlumit.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

„Pokud se postiženým firmám celý rok pomáhá s hlavní myšlenkou, aby udržely zaměstnance a epidemii přežily, je nesmysl v nejkritičtějším období pomoc snižovat. Nejen epidemiologové, ale i vláda tvrdí, že nás čeká zlepšení situace okolo května, kdy by očkování a teplejší počasí měly epidemii výrazně zpomalit či utlumit. Nerozumím tedy, proč se z médií nyní dozvídáme, že vláda omezuje kompenzace firmám.  Podle mého názoru by se místo omezování financí na kompenzace firmám mělo naopak přidat a konečně kompenzovat pořádně fixní náklady podle propadu tržeb, tak jak o tom Piráti mluví už rok,” zdůrazňuje místopředseda sněmovního Hospodářského výboru Martin Jiránek.

„Základem dobré podpory je férovost a jednoduchost. S Piráty mluvíme již měsíce buď o rakouském přístupu, kde jsou firmy kompenzovány s ohledem na průměrnou výši marží, či o německém systému kompenzací fixních nákladů podle propadu tržeb. Aktuální program založený na kompenzacích podle počtu zaměstnanců má do férovosti opravdu daleko, dostatečný pro firmy není už vůbec. A k tomu pro první čtvrtletí tohoto roku nejede ani program Covid nájemné. Vláda musí urychleně dokončit již v únoru avizovaný program kompenzace nákladů, připravit pro něj dost peněz a nastavit jeho parametry tak, aby na něj dosáhly všechny postižené firmy, včetně dodavatelů zavřených provozoven a firem s rozličnou strukturou. Tedy i ty, které například mají málo zaměstnanců nebo místo nájmů splácí na provozovnu úvěry,” dodává pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…