Piráti: Novela zákona o státní službě může vést k upevnění moci vlády v demisi

21.02.2018 15:31

Piráti nepochybují o potřebě novelizovat zákon o státní službě. Změna takto důležitého zákona by se však neměla dít na základě ad hoc iniciativy Ministerstva vnitra ČR, které dnes novelu předložilo na jednání Vlády ČR.

Piráti: Novela zákona o státní službě může vést k upevnění moci vlády v demisi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Jednat by se mělo o prodiskutovaný a široce připomínkovaný koncepční materiál podložený daty z mnoha oblastí. Piráti se domnívají, že navrhovaná novela neřeší aktuální problémy státní správy a zároveň slouží k dalšímu upevňování moci vlády v demisi.

Babišova vláda již na konci roku 2017 provedla masivní personální čistky napříč státním aparátem. Novela zákona takovou věc neřeší a naopak umožňuje pokračování podobného radikálního a mocenského konání. „Za hlavní negativum pojednávané novely považuji především její načasování v momentě, kdy je zapotřebí řešit celou řadu důležitějších věcí, než je upevňování vlivu hnutí ANO ve státní správě. Navíc skryté pod mediální zkratkou údajné vyšší flexibility a operativnosti služby. Příkladem je navrhovaná úprava služebního hodnocení, která může být v navržené podobě zneužívána pro zbavování se nepohodlných úředníků,” říká předseda Pirátů Ivan Bartoš a dodává: „Návrh na přesun agendy spojené se státní službou z Ministerstva vnitra ČR pod Generální ředitelství státní služby by se za normálních okolností mohlo jevit jako pozitivní krok směrem k depolitizaci státní správy. Generální ředitelství však zůstává finančně závislým orgánem na Úřadu vlády ČR. V momentě vznikající jednobarevné vlády, kdy Andrej Babiš ovládá všechna ministerstva, jde tak pouze o alibismus a zdánlivý pokus o navození dojmu politické nezávislosti,” dodává Bartoš.

V potaz by měl být vzat i výsledek dotazníkového šetření, které probíhalo na konci roku napříč všemi úřady státní správy. Toto dotazování se týkalo námětů na změnu zákona o státní službě. V předkládací zprávě novely však nejsou výsledky tázání vypořádány. O novele zákona je ještě dle Pirátů třeba obšírně jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…