Piráti: Opravíme Green Deal

08.04.2024 23:08 | Tisková zpráva

Kandidát na eurokomisaře a lídr evropské kandidátky Pirátů Marcel Kolaja spolu s europoslancem Mikulášem Peksou představili trojici opatření, jak opravit Green Deal. Tak, aby skutečně naplnil svůj smysl.

Piráti: Opravíme Green Deal
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Tím je nejen boj s klimatickou krizí, abychom se na planetě neuvařili. Ale i využití ekonomické proměny probíhající po celém světě k tomu, aby byla Evropa konkurenceschopnější a lidem se lépe žilo. Plán stojí na třech pilířích: zopakování amerického úspěchu a vytvoření evropské verze tzv. Inflation Reduction Act. Dále posílení investic do moderních technologií dobrovolným evropským důchodovým spořením, a na větší podpoře domácností namísto dotování uhlobaronů.

„Chceme, aby nám Green Deal pomohl zbavit se závislosti na fosilních palivech, zejména z Ruska. Přinesl lidem prosperitu, efektivně řešil klimatickou krizi a chránil ty, kteří jsou jejími dopady nejvíce ohroženi. Z Green Dealu musí občané profitovat, jinak nenaplní svůj cíl,“ okomentoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Nikdo zatím nebyl schopen popsat, co přesně je na Green Dealu špatně. Nikdo neměl odvahu říct, co by se mělo změnit a jak. My ji máme. Evropská komise u Green Dealu sice vykročila dobrým směrem. Celému plánu modernizace ale chybí potřebné investiční prostředky. Je to dobrý plán, na který ovšem nejsou peníze. Jako Piráti víme, jak to opravit. Víme, co se pokazilo, víme, jak to zlepšit. Máme inspiraci z USA i dobré evropské praxe. A nabízíme konkrétní řešení,“ nastínil Bartoš.

Prvním krokem je zopakování amerického úspěchu skrz vytvoření evropské verze tzv. Inflation Reduction Act (IRA). Podrobnosti návrhu popsal Marcel Kolaja: „Evropský daňový systém je roztříštěný, zastaralý a nekonkurenceschopný. Zatímco v USA je průměrná daňová kvóta 28 procent a v zemích OECD v průměru 34 procent, tak v Evropské unii jsme na 41 procentech. Je tu tedy rozhodně prostor pro rozpohybování ekonomiky chytrým snížením daňové zátěže. Za Piráty prosazujeme přechod na americký model podpory čistšího průmyslu skrze předvídatelné daňové úlevy. Touto cílenou motivací dokážeme rapidně zvednout investice do udržitelných odvětví, což pomůže byznysu, občanům, ekonomice i ochraně naší planety a životního prostředí. Na základě zkušeností z USA by mohlo jít až o 15 miliard eur ročně.“

V roce 2022 reagovala federální vláda USA na krizi právě pomocí zmíněné IRA. Kromě boje s inflací šlo o kombinaci prorůstových opatření, která zahrnují stanovení minimální korporátní daně 15 % a zároveň daňové slevy na této dani pro pořizování obnovitelných zdrojů a jaderné energie, nákup elektroaut, výrobu zeleného vodíku a domácí výrobu baterií, respektive fotovoltaických panelů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…