Piráti: Petice „Weed like to talk" a legalizace konopí

24.08.2014 9:03

Od 19.února běží na Internetu kampaň „Weed like to talk“ založená skupinou francouzských vysokoškolských studentů, která vytvořila návrh (petici) týkající se jednotné konopné legislativy na území EU.

Piráti: Petice „Weed like to talk" a legalizace konopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Na českých stránkách, které nabízejí tuto petici k podpisu, se dočteme, že podpisem této petice vyjadřujeme podporu k řešení evropského problému: legalizace konopí, kde se chce iniciativa „Weed like to talk“ zaměřit na protlačení společné politiky kontroly a regulace produkce, užívání a prodeje konopí na půdě Evropské unie.

Iniciativa si za hlavní klade tyto cíle: „V Evropské unii v současné době neexistuje homogenní legislativní plán co se týče konopné politiky. Je na místě si položit otázku, zda tento stav není diskriminační. Společná politika kontroly a regulace produkce, užívání a prodeje konopí by: a) zajistila rovnost v soudních sporech a konec diskriminace všech občanů EU, b) ochraňovala spotřebitele a monitorovala zdravotní škodlivost, c) skoncovala s černým trhem s drogami.“ Petici zatím podepsalo celkově 120 000 lidí a z toho 3 300 podpisů bylo sesbíráno v České republice.

„Věřím tomu, že tato petice byla skutečně sepsána za účelem legalizace konopí, ale rozhodně není důvod usínat na vavřínech. Při bližším pohledu na hlavní cíle petice a manifest skupiny „Weed like to talk“, můžeme zjistit, že pojem „legalizace konopí“, který je uveden v předmětu petice, je vymezen velice úzce a konkrétně. Můžeme zde vidět opakující se spojení „regulace produkce, užívání a prodeje konopí“, které vůbec nehovoří o legalizaci pěstování konopí pro osobní účely. Důsledkem zavedení takovéto společné konopné politiky by tedy byla pouze legalizace kontrolované, průmyslové produkce konopí, nicméně práva běžného evropského občana, o kterém petice hovoří, by na tomto poli zůstala ve stejně neutěšeném stavu,“ říká zástupkyně garanta programového bodu Psychotropní látky Janka Michailidu

Pirátská strana ve svém programu jasně prezentuje, že usiluje o legalizaci konopí za benevolentnějších podmínek. Je samozřejmé, že při zavádění legislativy týkající se legalizace konopí by měl být brán zřetel na problematiku obchodu s konopím, nicméně primárně má být pěstování konopí zpřístupněno právě běžným občanům, od kterých touha po legalizaci pramení. Lidé, kteří nemají prostředky shánět si konopí v lékárně nebo od státem certifikovaného prodejce, by měli mít možnost si ho pro osobní potřebu vypěstovat. Je zarážející, že se snažíme tvářit jako svobodná společnost a přitom zakazujeme lidem pěstovat rostliny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…