Piráti: Piráti monitorují TTIP i v Senátu

23.06.2015 5:35

Mezinárodní dohoda o trans-atlantickém obchodním a investičním partnerství pokračuje ve své cestě po výborech Evropského parlamentu, Piráti mezitím aktivně řeší TTIP na půdě českého Senátu a připravují se na její příchod. Ačkoliv v současné době stále není jasné, zdali bude TTIP přijata pouze Evropským parlamentem, nebo ji budou muset schválit i národní parlamenty, tlaky, aby z procesu schvalování nebyly národní parlamenty zcela vyloučeny, neustále sílí.

Piráti: Piráti monitorují TTIP i v Senátu
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Piráti nevystupují proti TTIP, protože by odmítali zónu volného obchodu, odstranění bariér v podobě cel a jiných nesmyslných administrativních překážek naopak vítají. TTIP jde ale nad rámec úpravy těchto obchodních vztahů a s dohodou se pojí řada rizik.

Kupříkladu nebezpečí skrytá v netransparentně projednávané regulatorní spolupráci, která může mít za důsledek vytvoření nového superúřadu pro obchod, u kterého může dojít k výrazné kumulaci moci, ačkoliv tato instituce nebude nikomu demokraticky odpovědná. Rovněž je stále nejasný osud kontroverzního mechanismu ISDS (vyrovnání sporů mezi investorem a státem) a neexistuje kompletní digitální kapitola, u které hrozí další restrikivní opatření pro internetový provoz, případně rizika spojená s uplatňováním softwarových patentů. Pirátská strana chce maximálně přispět k tomu, aby zákonodárci i občané měli o dohodě dostatek informací a dostali příležitost se k jejímu obsahu včas vyjádřit, protože její dopady se významně projeví na fungování ekonomik EU a USA.

Piráti hodlají dění bedlivě sledovat a informovat veřejnost

Piráti si informace o dohodě TTIP zjišťují i prostřednictvím svých zástupců v Senátu. Libor Michálek, senátor zvolený s podporou Pirátů, SZ a KDU-ČSL, se o průběhu vyjednávání a pozicích České republiky informoval u ministerstva průmyslu a obchodu, zároveň je v kontaktu s europoslanci, kteří toto téma řeší. Piráti ve spolupráci se svými senátory hodlají další dění okolo TTIP bedlivě sledovat a informovat o něm veřejnost.

"Ke smlouvě, která je takto rozsáhlá a postihuje svou působností tolik odvětví, je zapotřebí přistupovat s maximální opatrností. Musíme pečlivě hlídat dodržení všech našich požadavků, aby vznikl skutečně kvalitní rámec pro trans-atlantickou obchodní spolupráci, v žádném případě ale nesmíme ustoupit z těžce vydobytých evropských standardů," říká k dohodě TTIP senátor Václav Láska, další senátor zvolený za podpory Pirátů, SZ a KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…