Piráti: Pirátští zastupitelé žádají o souhlas vyjednat koalici bez ČSSD

21.08.2015 16:17

V reakci na probíhající rozpad pražské koalice požádal zastupitelský klub Pirátů v Praze své krajské sdružení o souhlas s vyjednáváním koalice, ve které nebude ČSSD, ODS ani KSČM. Piráti se snaží odstavit od moci mimo jiné odsouzeného podvodníka Karla Březinu, o kterém se v médiích píše jako o nejmocnějším muži pražské koalice, a matadory pražského zastupitelstva Miloslava Ludvíka a Jana Slezáka, kteří ve vedení Prahy zajišťují kontinuitu s érou Pavla Béma.

Piráti: Pirátští zastupitelé žádají o souhlas vyjednat koalici bez ČSSD
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů k tomu říká: "Jsme přesvědčeni, že v zájmu Pražanů je nutné oslabit pozici Karla Březiny, který ve stávající koalici působí jako vládce Prahy. V současné koalici považujeme ČSSD za největší problém hlavně kvůli personálním vazbám, které v Praze má. Současně jsme během téměř ročního působení v zastupitelstvu zjistili skutečný rozsah ochromení základních funkcí úřadu. Úřadu se často nedaří vypisovat ani jednoduchá výběrová řízení (např. v oblasti IT), zastupitelé mívají problém dostat se k požadovaným informacím a úředníci bohužel běžně nejsou odměňovaní podle odvedné práce a předvedených schopností, ale za slepou poslušnost případně ze známosti. To chceme změnit a vypadá to, že z pozice pouhé tolerance Rady to nebude možné. Po roce práce v zastupitelstvu prakticky na plný úvazek navíc mnohem lépe víme, do čeho bychom šli."

Ondřej Profant, předseda pražských Pirátů, doplňuje: "Piráti přímou demokracii realizují v praxi. O zásadních věcech, které určují budoucnost Pirátů, nerozhoduje úzká skupina vyvolených, ale všichni členové příslušného oblastního sdružení strany. Máme za to, že ke dvojbloku Kleslová - Březina je potřeba navrhnout realistickou alternativu v souladu s našimi předvolebními cíli (koalice s ODS či KSČM, je pro nás i nadále nepřijatelná), proto jsme požádali členy pražských Pirátů, aby nám dali mandát vyjednávat koalici s Trojkoalicí, TOP 09 a ANO, případně částmi těchto stran."

Jakub Michálek uzavírá: "Je dost dobře možné, že nová pražská koalice už je domluvená a jen se čeká na nejvhodnější chvíli, kdy ji oznámit, třeba to tak ale není. Když před pár týdny týdeník Respekt zveřejnil vážná podezření o možných úplatcích, které měl nabízet Karel Březina, Piráti byli jediný zastupitelský klub, který proti Březinovi vystoupil. ANO a ČSSD následně místo toho, aby řešily problém důvěryhodnosti Karla Březiny, odvádějí pozornost uměle vyvolaným sporem o pražské stavební předpisy. Vypadá to ale, že to s tlakem na Trojkoalici přepískli a pád koalice je na dohled. Bylo by škoda, aby z něj Březina vzešel jako vítěz."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…