Piráti: Potravinové sbírky si zaslouží větší pozornost státu

18.05.2019 11:32

Již dnes proběhne jarní část tradiční potravinové sbírky, pořádané iniciativou Národní potravinová sbírka.

Piráti: Potravinové sbírky si zaslouží větší pozornost státu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Tzv. potravinové banky distribuují posbírané potraviny prostřednictvím organizací, které systematicky pomáhají potřebným do azylových domů, seniorům, opuštěným dětem, vícečetným rodinám, ale také prostřednictvím sociálních služeb i jednotlivcům, kteří se dostanou do akutní materiální nouze. Piráti tuto aktivitu dlouhodobě podporují, ostatně již téměř dva roky ve spolupráci s potravinovými bankami pravidelně vaří guláš pro potřebné v Praze.

„Téměř dva roky organizujeme za pomoci dobrovolníků z Pirátské strany přípravu a distribuci jídla lidem bez domova. Poznali jsme z první ruky konkrétní osudy lidí žijících na okraji společnosti i problémy v systému sociální a humanitární pomoci. Z pozice politiků můžeme pak tyto problémy řešit. Spolupracujeme s potravinovou bankou a pomáháme, kde můžeme. Jsem rád, že se společně učíme myslet na druhé a chováme se šetrně k potravinám, které si svoji druhou šanci zaslouží,” říká pražský zastupitel za Piráty Martin Arden, který je zároveň hlavním organizátorem pirátského vaření guláše pro potřebné.

V Poslanecké sněmovně se tématu dlouhodobě věnuje první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Už v říjnu loňského roku se dotazovala pana premiéra, zda bude vláda řešit stabilní financování této služby. „Jako celá řada dalších sociálních služeb trpí i banky základním nedostatkem, a to nejistotou. Financování je dotační, jednoleté. V takovém prostředí je nejen prakticky nemožné plánovat jakýkoliv další rozvoj, je ale často složité i zajistit provoz personálně. Proto jsem ráda, že v Poslanecké sněmovně prošlo usnesení, které navrhli Piráti a Výbor pro sociální politiku ho schválil: začlenit potravinovou pomoc šířeji do v působnosti zákona o sociálních službách. Bohužel jsme však svědky zbavování se odpovědnosti mezi jednotlivými ministerstvy, co chybí nejvíce, je návrh systému stabilního rozpočtového financování sociálních služeb. Co hůře, v posledních dnech sledujeme drastické krácení finančních prostředků určených pro obce právě na tento účel - zdá se, že to jde hlavně ze strany Ministerstva financí,” popisuje situaci Richterová.

Dnešní sbírku potravin tak Piráti vnímají jako připomenutí toho, jak je potřebné, aby pomoc lidem v nouzi byla dobře dostupná. Olga Richterová k tomu dodává: „Rádi Českou republiku vnímáme jako vyspělou společnost. Ta se pozná podle toho, jaká míra solidarity je lidem přirozená. Soudě podle úspěchu sbírek v minulých letech nám pochopení vůči potřebným cizí není. A to je moc dobrá zpráva - do situace, kdy bude takovou pomoc potřebovat, se může dostat každý z nás. Bez výjimky. Nemůže to ale zůstat u nahodilosti. Ta pomoc musí být stabilní a dobře zajištěná.”

Piráti se tedy budou této problematice dál věnovat, ostatně i proto podporují svolání mimořádné schůze Sněmovny k řešení problematiky financování sociálních služeb.

Zítra, tedy v neděli 19. května 2019 od 16:00, rozdávají Piráti další guláš, tentokrát u Pirátského centra na Palackého náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.