Piráti: Pražská energetika se rozhodla vědomě porušovat zákon o registru smluv

01.07.2016 18:41

Dnes vstoupil v účinnost zákon o registru smluv, jinými slovy zákon, který nařizuje všem veřejným institucím s výjimkou ČEZ a malých obcí zveřejňovat smlouvy s hodnotou přesahující 50 000 Kč na Internetu. Většina pražských institucí ho hodlá začít dodržovat, Pražská energetika a.s. ho ignoruje.

Piráti: Pražská energetika se rozhodla vědomě porušovat zákon o registru smluv
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Ode dneška patří všechny nově uzavírané smlouvy Prahy, pražských městských částí i pražských firem povinně do registru smluv. Lhůta pro zveřejnění smluv činí maximálně 30 dní od jejího uzavření. Nejpozději 31. července se tedy podle platného zákona musí registr plnit smlouvami z Prahy.

Piráti se proto obrátili na několik pražských subjektů, zda smlouvy začnou skutečně zveřejňovat, jak jim to zákon ukládá.

  • Magistrát hlavního města Prahy uvedl, že v průběhu července zajistí technické zajištění zveřejňování smluv do rejstříku ministerstva vnitra. Úřad se obává, zda stihne zaškolit všechny úředníky včas.
     
  • Praha 10 přislíbila, že smlouvy začne zveřejňovat v souladu se zákonem.
     
  • Technická správa komunikací (TSK) uvedla, že provede potřebné kroky, aby zajistila dodržování zákona.
     
  • Univerzita Karlova začne smlouvy zveřejňovat v souladu se zákonem
     
  • Dopravní podnik hlavního města Prahy bude smlouvy zveřejňovat v souladu se zákonem.
     
  • Pražská energetika, a. s.  uvedla, že zákon se na ni nevztahuje, přestože zákon doslova uvádí, že zákonu podléhá "právnická osoba, v níž má stát nebo územní samosprávný celek sám nebo s jinými územními samosprávnými celky většinovou majetkovou účast, a to i prostřednictvím jiné právnické osoby".

"Jsme rádi, že většina institucí, za které jako zastupitelé zodpovídáme, je připravena dodržovat zákon o registru smluv. Zároveň se ale obáváme toho, co může způsobit postoj Pražské energetiky, kterou Praha většinově ovládá. Společnost PRE by měla začít okamžitě dodržovat zákon o registru smluv. Jinak hrozí, že po nabytí účinnosti celého zákona včetně sankce neplatnosti přestanou dodavatelé s Pražskou energetikou uzavírat smlouvy, což by mohlo ohrozit dodávky elektřiny statisícům pražských domácností," říká ke skandálnímu postupu vedení Pražské energetiky a.s. Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů v Praze. "Piráti vyzvou Radu hlavního města Prahy, aby zjednala nápravu," uzavírá Michálek. 

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.