Piráti: Prosazujeme možnost volit v zahraničí ve volbách do EP, s povinnou klauzulí nesouhlasíme

27.11.2019 6:35

Čeští občané na rozdíl od většiny Evropanů nemohou volit ve volbách do Evropského parlamentu ze zahraničí. Ve sněmovních a prezidentských volbách pak často musí absolvovat cesty dlouhé i tisíce kilometrů, aby mohli volit na nejbližší ambasádě.

Piráti: Prosazujeme možnost volit v zahraničí ve volbách do EP, s povinnou klauzulí nesouhlasíme
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

To se chystá napravit pirátský poslanec Vojtěch Pikal dnes načtenými pozměňovacími návrhy k novele zákona o volbách do Evropského parlamentu.

„Neexistuje důvod, proč bychom měli diskriminovat české krajany v zahraničí a neumožnit jim možnost volit. Právě volby do Evropského parlamentu jsou atraktivní pro občany, kteří cestují a výhod společného evropského prostoru aktivně využívají. Nemožnost korespondenční volby kritizujeme dlouhodobě a přišli jsme s řešením obou těchto problémů,“ uvedl pirátský místopředseda Sněmovny Pikal.

Česká republika patří mezi jediné čtyři státy Evropské unie, jejichž občané nemohou v zahraničí volit ve volbách do Evropského parlamentu. Legislativní ukotvení této možnosti doporučuje sama Evropská unie aktem, který je implementován vládním návrhem zákona. Vláda však možnost volby na zahraničních zastupitelských úřadech ani korespondenční volbu v předloženém návrhu zákona nezavádí. Potřeba zákonné úpravy plyne i z argumentace soudů, které se setkávají s žalobami občanů ve věci diskriminace na volebních právech z důvodu pobytu mimo území ČR. „Přijde mi absurdní, že je možné v zahraničí volit ve volbách do Poslanecké sněmovny, ve volbách prezidenta republiky, ale do Evropského parlamentu nikoliv,“ dodal pirátský místopředseda Pikal.

Co je však pro Piráty v novelizaci voleb do Evropského parlamentu problematické, je návrh na zavedení povinné uzavírací klauzule až pět procent. Podle Pirátů totiž klauzule deformuje složení Evropského parlamentu a diskriminuje menší strany. Z toho důvodu předložili také doprovodné usnesení o nesouhlasu s aktem a pozměňovací návrh na snížení klauzule na tři procenta v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…