Piráti: Psychedelika a duševní zdraví

31.05.2015 19:18

V pátek 5.6.2015 od 17:30 se uskuteční v pořádí druhá přednáška České psychedelické společnosti. Akce bude probíhat ve Velké aule hlavní budovy Filosofické fakulty Univerzity Karlovy na adrese náměstí Jana Palacha 2, Praha 1.

Piráti: Psychedelika a duševní zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Večerní program započne uvodním slovem PhDr. Petr Winkler vedoucí Sociální psychiatrie v Národním ústavu duševního zdraví, který bude mluvit o historii užívání LSD odborníky na duševní zdraví v bývalém Českolovensku, které bylo jedním z hlavních center psychedelického výzkumu. Poté bude v přednášce pokračovat Dr. David Luke, ředitel jedné z největších psychedelických konferencí na světě Breaking Convention. Řeč bude o široké škále témat týkajících se výzkumu psychedelik v oblasti duševního zdraví přecházejíc plynule od medicínského modelu až k šamanskému léčení. Mezi výzkumné zájmy Davida Lukeho patří transpersonální zážitky a psychologie změněných stavů vědomí z pohledu vědců i šamanů, zejména v souvislosti s rostlinnými psychedelickými látkami - ayahuascou a peruánským halucinogenním kaktusem San Pedro. Obdobná přednáška proběhne den předtím 4.6.2015 od 17:30 v kině Scala na Moravském náměstí 3, Brno. Program akce bude stejný, jen PhDr. Petra Winklera nahradí se stejným tématem Bc. Rita Kočárová výzkumná asistentka na oddělení Sociální psychiatrie v Národním ústavu duševního zdraví.

„V době, kdy nám svobodný přístup k informacím na internetu dovoluje rozšiřovat vědomosti relativně snadno, uvědomuje si čím dál více lidí, že přístup států k psychotropním látkám je spíše politickou otázkou než výsledkem dosavadních výzkumů. Konkrétně halucinogeny se v odborné sféře momentálně těší zvyšujícímu se zájmu, ať už se jedná o léčbu úzkostí u lidí v terminálním stádiu smrtelných chorob pomocí LSD, mírnění posttraumatického šoku u vojenských veteránů s využitím MDMA, nebo o pomoc při odvykání například od heroinu pomocí psilocybinu, či ayahuascy. V neposlední řadě byly zaznamenány také obrovské úspěchy při léčení deprese a bipolární poruchy pomocí ketaminu. Psychedelická terapie je podle našeho názoru velice prospěšným odvětvím a doufáme, že trend liberálnějšího přístupu k psychedelikům postupně adoptuje i legislativa jednotlivých států,“ říká zástupkyně garanta pro Psychotropní látky Janka Michailidu.

Pirátská strana takovéto akce vítá, protože považuje za nezbytné opustit předsudky týkající se psychotropních látek a využít jejich léčebné vlasnosti v širokém spektru využití. K tomu tu nebude příležitost dokud nebude z psychedelik stržena nálepka nebezpečných člověku nic nepřinášejících psychotropních látek způsobujících vyšinutí. Proto jako Pirátská strana pozitivně hodnotíme tendence rozpoutat o psychedelicích diskuzi, jelikož jedině tak může dojít u psychotropních látek k racionální regulaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…