Piráti: Registr smluv je mrtvý. Ať žije registr smluv!

27.02.2017 10:20

Minulou středu lze bez nadsázky považovat za pohřeb tolik oslavovaného a politiky vzývaného registru smluv. Postarali se o něj svým hlasováním v poslanecké sněmovně volení zástupci občanů za ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a ODS.

Piráti: Registr smluv je mrtvý. Ať žije registr smluv!
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Těsnou většinou tak padla povinnost nejen státních podniků, ale i městských firem zveřejňovat smlouvy. Určité úlevy dostaly také Česká televize a Český rozhlas i veřejné vysoké školy. Totálně vykostěný zákon ukládá povinnost zveřejňovat smlouvy snad už jen úřadům a základkám.

Před parlamentními volbami v roce 2013 donutila nevládní občanská sdružení spojená v iniciativě Rekonstrukce státu k převzetí závazku, že prosadí zákon o registru smluv. Jeho návrh pak společně předložilo 70 poslanců a poté se k registru zavázala i sama vládní koalice. Zákon byl přijat v roce 2015. Už od svého samotného přijetí čelil snahám různých oklešťovačů a zatmívačů. Dnes se tedy sněmovnímu spojenectví ČSSD, KSČM, ODS a Lidovců podařil husarský kousek. Z veřejné kontroly bylo vyjmuto přibližně 300 miliard korun, se kterými hospodaří státní firmy. K přijetí tohoto ostudného návrhu jednoznačně přispěli také poslanci ANO, přestože pro něj ruku nezvedli. Svou omluvenou neúčastí (6 osob) a nepřihlášením se k hlasování (5 osob) snížili kvórum, tedy potřebný počet hlasů pro průchod novely.

„Je vidět, že žádná ze zaběhnutých politických stran systémovou korupci řešit nehodlá a nechce. Politici z ní totiž přímo nebo zprostředkovaně profitují. Korupce není nošení krabic s penězi, jak lidem může stále připadat. Jsou to především miliardové investice v zakázkách a smlouvách státních podniků, firem a úřadů, nad kterými chybí veřejná kontrola. Deklarovaný boj s korupcí tak opět končí fotečkou u podpisu Rekonstrukce státu a s odevzdáním voličova hlasu ve volbách. To chceme změnit. Proto se již osmým rokem angažujeme v Pirátské straně. Na rozdíl od „starých“ stran transparentně jednáme, nejen o tom hovoříme, jak nám dnes názorně předvedly parlamentní strany.“ Komentuje dnešní hlasování v poslanecké sněmovně předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Zajímá vás, jak o dalším osudu hlavního protikorupčního zákona hlasoval váš poslanec? Prohlédněte si rozhodující hlasování a všimněte si také 17 poslanců, kteří svým nepřihlášením se k hlasování snížili kvórum, tedy počet hlasů nutný pro přijetí návrhu. Figuruje mezi nimi například 5 poslanců za ČSSD, 5 poslanců za ANO nebo 3 poslanci za TOP09.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.