Piráti: Rozhodnutí o budoucnosti Škodova paláce si musí vyhradit celé zastupitelstvo

13.04.2015 16:21

Navrhujeme, aby už o obřích zakázkách za miliardy nemohla rozhodovat samostatně Rada města, jako se dělo v kauze Škodův palác v minulosti.

Piráti: Rozhodnutí o budoucnosti Škodova paláce si musí vyhradit celé zastupitelstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

V úterý se koná mimořádné zasedání pražského zastupitelstva. Jeho jediným navrženým bodem je hlasování o odvolání primátorky Adriany Krnáčové. Zastupitelský klub Pirátů navrhuje rozšířit program zasedání o další bod. Piráti chtějí, aby si zastupitelstvo vyhradilo rozhodovat o majetkoprávních úkonech, na jejichž základě má Praze vzniknout závazek nad 50 milionů Kč. Nemohla by se tak opakovat situace, kdy o pronájmu Škodova paláce celkem za 4,5 miliardy Kč rozhodla pouze Rada města.

Mikuláš Ferjenčík, zastupitel Pirátů, k návrhu říká: "Přijde nám naprosto absurdní, že každé zasedání hlasujeme o desetitisícových částkách, ale zásadní rozhodnutí o miliardách potom činí na uzavřeném jednání rada."

Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů doplňuje: "Tímto návrhem chceme zlepšit vnitřní kontrolní systém města a ztížit pokusy o nelegitimní vyvádění majetku Prahy. Jde o jasné potvrzení toho, že poměry v Praze již nejsou takové jako za Rady primátora Pavla Béma." 

Návrh Pirátů pro zasedání pražského zastupitelstva 14. dubna

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo hl. m. Prahy si vyhrazuje rozhodovat o majetkoprávních úkonech, na jejichž základě má hl. m. Praze vzniknout závazek k plnění o celkové hodnotě nad 50 mil. Kč. Pro účely tohoto usnesení platí, že celková hodnota plnění se stanoví obdobně jako předpokládaná hodnota zakázky podle zákona o veřejných zakázkách.

Odůvodnění:

Dle § 16a písm. b) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění, podléhá odůvodnění veřejné zakázky nad 50 000 000 Kč schválení zastupitelstva hl. m. Prahy. Jedná se o tzv. významné veřejné zakázky. Povinnost postupovat podle zákona o veřejných zakázkách ovšem neplatí v případě výjimek uvedených v zákoně. Podle § 18 odst. 1 písm. d) zákona o veřejných zakázkách zadavatel zásadně není povinen zadávat podle tohoto zákona veřejné zakázky, jestliže jejich předmětem je nabytí nebo nájem existujících nemovitostí. V těchto případech tedy není povinnost vyhlašovat otevřené výběrové řízení, ani záměr nemusí schvalovat zastupitelstvo hl. m. Prahy. Jinými slovy, když si město chce pronajmout nemovitost za libovolnou cenu, stačí, aby se na tom usnesla Rada a aby byl pronájem předem zveřejněn podle zákona.

Tuto "díru" v zákoně využila patrně politická reprezentace v roce 2006, když Rada hl. m. Prahy schválila bez projednání zastupitelstvem výběrové řízení na nájem administrativních budov Magistrátu. Výběrové řízení bylo nastaveno tak, že se ho mohl účastnit jediný uchazeč (viz trestní oznámení o. s. Oživení). Toto řízení bylo podloženo materiálem společnosti Cushman & Wakefield, podle něhož Praha díky pronájmu uvolněných úředních budov vydělá desítky milionů a celkový projekt bude pro ni ziskový. Výběrové řízení na pronájem budovy vyhrál jediný uchazeč, spol. COPA Retail s. r. o. majetkově spřízněná s miliardářem p. Pawlowským, který vlastní rovněž sousední budovu Quadrio a podle médií je známý bývalého primátora Pavla Béma. Výběrovou komisi ustavila vláda Ing. Paroubka a zasedal v ní např. primátor Pavel Bém, náměstek Jan Burgermeister (oba ODS) a Petr Hulínský (ČSSD). Lidé navázaní na tehdejší politickou reprezentaci měli ve výběrové komisi rozhodující slovo.

Přes ujištění tehdejšího primátora Pavla Béma se jednoznačně ukázalo, že podkladový materiál o výhodnosti pro Prahu byl nesprávný a Praha na transakci prodělává každý rok hrubým odhadem 120 milionů korun. Jde o částku, která vysoce převyšuje všechny ostatní majetkové dispozice uvedené v zákoně č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, které musí schvalovat zastupitelstvo. Zatímco zastupitelstvo např. schvaluje všechna věcná břemena nebo dary a granty nad 200 tis. Kč, nájem Škodova paláce, za který Praha zaplatí celkem přes 4 mld. Kč zastupitelstvo neschválilo. Ani podle současné právní úpravy by ho nemuselo schvalovat. Je úkolem samosprávy nastavit si takové vnitřní mechanismy, aby takto zásadní transakce podléhaly veřejné kontrole. Kvůli absenci veřejné diskuse na zastupitelstvu ohledně pronájmu Škodova paláce nebyla zajištěna účinná kontrola rozhodování Rady.

Podle našeho přesvědčení je třeba zjednat nápravu v této věci, aby o žádné takové zásadní věci nemohla Rada rozhodnout bez předchozího souhlasu zastupitelstva. Proto navrhujeme využít § 59 odst. 4 zákona o hlavním městě Praze a vyhradit zastupitelstvu pravomoc rozhodovat o všech majetkoprávních úkonech nad 50 mil. Kč. Stanovený limit se shoduje s částkou používanou zákonem o veřejných zakázkách. Navrhované usnesení nijak nezasahuje do vyhrazené působnosti Rady hl. m. Prahy dle § 68 odst. 2 zákona o hl. m. Praze. Tímto způsobem bude zlepšen vnitřní kontrolní systém a budou ztíženy pokusy o nelegitimní vyvádění majetku hl. m. Prahy, které nejsou upraveny zvláštním zákonem. Jde o jasné potvrzení toho, že poměry v hl. m. Praze již nejsou takové jako za Rady
primátora Pavla Béma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…