Piráti: SMS jízdenky? Praha za poslední rok prodělala 40 milionů, může přijít o dalších 80

12.08.2016 16:49

Pražští zastupitelé za Piráty se opět obrátili na ředitele dopravního podniku s žádostí o urychlené řešení kauzy SMS jízdenek. Piráti již před více než rokem upozornili na to, že marže dodavatele SMS jízdenek je v Praze největší v republice a vyzvali tehdejší vedení města, aby vyjednalo slevu.

Piráti: SMS jízdenky? Praha za poslední rok prodělala 40 milionů, může přijít o dalších 80
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Platná smlouva totiž počítá s právem DPP na slevu, pokud se sníží cena služby na okolním trhu nebo se sníží marže mobilních operátorů. Ačkoliv dozorčí rada dala loni v květnu požadavku Pirátů za pravdu, dopravní podnik nic nevyjednal ani se práva na slevu nedomáhá soudní cestou.

"Vyzvali jsme nového ředitele Martina Gillara, aby urychleně začal řešit kauzu SMS jízdenek. Pokud bude Praha další 2 roky otálet, může přijít až o 80 milionů korun. Praha má právo na slevu a měla by ho uplatňovat všemi prostředky, včetně případné žaloby na úhradu vzniklé škody nebo zadržení plateb. V kauze SMS jízdenek policie stíhá bývalého ředitele Martina Dvořáka a není pochyb o tom, že kontrakt je nevýhodný. O to více nás zaráží, že se ho Praha nesnaží aktivně změnit, když jí k tomu smlouva dává právo," diví se Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu pražských Pirátů.

"Občané často netuší, že z každé SMS jízdenky jde 6 korun soukromé firmě, což je víc než dvakrát víc než je tržní standard. Je to na hraně výpalného mafiánům. Bohužel smlouvy jsou napsané tak nevýhodně, že Praha nemůže smlouvu zcela vypovědět, může pouze žádat slevu. Vedle toho jsme doporučili, aby byly SMS jízdenky zdraženy o 1 Kč, což je nejvyšší možná částka podle smlouvy. Chceme, aby občané dali raději přednost pro město levnějším papírovým jízdenkám nebo dlouhodobému kupónu," říká Jakub Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…