Piráti: Senát schválil cenzuru Internetu v Česku. Plánujeme napadnout zákon u Ústavního soudu

28.05.2016 15:33

Senát schválil zavedení cenzury Internetu v ČR. V rámci novely zákona o loteriích Senát ministerstvu financí přiznal pravomoc cenzurovat libovolný web, který bude zařazen na „seznam nepovolených Internetových her“.

Piráti: Senát schválil cenzuru Internetu v Česku. Plánujeme napadnout zákon u Ústavního soudu
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Pirátům se podobný cenzurní zákon podařilo již jednou zvrátit v roce 2011. Nyní však ani oni, ani organizace jako SPIR, ISP Alliance či téměř 200 internetových firem včetně portálu Seznam, které se připojily ke společné výzvě, neuspěli. Piráti bojovali do poslední chvíle i v samotném Senátu.

Neprošel ani pozměňující návrh na vyřazení paragrafů 82 a 84, zavádějících cenzuru ze zákona, a neprošel ani návrh, aby o zákazu webů rozhodoval soud. Spříznění senátoři po celou dobu upozorňovali na problematické paragrafy a v posledním hlasování se spolu s 23 dalšími kolegy z řad opozice zdrželi hlasování. Cenzurní paragrafy podpořili senátoři ČSSD, KDU-ČSL, ANO a KSČM.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů k rozhodnutí Senátu říká: „Piráti se spolu s odbornou veřejností dlouhodobou kampaní pokusili senátorům vysvětlit, že zavést v Česku cenzuru, ze které bude profitovat jedině česká hazardní lobby, není dobrý nápad. Bohužel se nám to nepodařilo a ministr Babiš si hlasování „pohlídal“. Je smutné, že jsou někteří takto vysoce postavení politici v Senátu ve světě technologií docela ztraceni. O tom svědčí řada jejich výroků nejen v rámci rozpravy, ale i mimo Senát. Nezbývá nám, než se obrátit na Ústavní soud. I kdyby prezident Zeman zákon vetoval, což podle mě není pravděpodobné, obě komory Parlamentu ČR jasně ukázaly, že jim na četných a racionálních argumentech odborné veřejnosti nezáleží. Bojujeme dál. Každopádně děkuju všem, kdo se snažili politiky přivést k rozumu.“

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu