Piráti: Stavební předpisy napsané sekretářkami a projednané v kuchyňce?

13.08.2015 22:23

Rada hl. m. Prahy na svém úterním jednání 11. srpna souhlasila s návrhem pražských stavebních předpisů. Ovšem ne s tím, který půl roku připravoval odborný tým náměstka Matěje Stropnického, nýbrž s návrhem, který v utajení připravil „sekretariát paní primátorky“. Rozhodli jsme se poodhalit, jak se to celé odehrálo.

Piráti: Stavební předpisy napsané sekretářkami a projednané v kuchyňce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Zveřejňujeme proto zvukový záznam z jednání Rady týkající se projednávání stavebních předpisů, jakož i další dokumenty zpochybňující tvrzení Adriany Krnáčové, že materiál připravil její sekretariát a že schválení jejího návrhu povede k dřívější platnosti nových stavebních předpisů.

„Myslíme si, že politici by měli být odpovědní i za to, co dělají na Radě. Jestliže Rada není schopná zveřejňovat zvukové záznamy sama, cítíme morální povinnost, dělat to za ni, je to jeden z důvodů, proč nás lidé do pražského zastupitelstva volili,“ říká Adam Zábranský zastupitel Pirátů.

Záznam ukazuje, že primátorka Krnáčová na jednání Rady vůbec nepředstavila verzi stavebních předpisů ze své dílny, nijak nevypořádala námitky právníka Františka Korbela, kterého si Praha najala, aby proces přípravy stavebních předpisů koordinoval, a rozpravu o problematice přesunula do kuchyňky.

Piráti se dále podívali do informačního systému Prahy, ve kterém se uchovávají připravované předpisy a zjistili následující:

Autorem důvodové zprávy návrhu Adriany Krnáčové je podle informací v tomto systému zástupce ředitele IPRu Ondřej Boháč, dokument byl vytvořen v 8 hodin ráno, hodinu před jednáním Rady.

Primátorky PSP jsou napsány na počítači s Mac OS X, s těmi však Magistrát nepracuje, protože na Macu nefungují agendové systémy.

Legislativní odbor magistrátu neměl k dokumentu s desítkami stran žádné připomínky, podle informačního systému měl na jeho připomínkování 1 den.
Mikuláš Ferjenčík, zastupitel Pirátů, shrnuje:

„Nevíme, kdo zadal nové stavební předpisy a proč, ani nevíme, proč je primátorka Krnáčová protlačila radou. Jisté ale je, že je nepřipravil sekretariát primátorky a nový návrh je na rozdíl od původního návrhu spíše polotovar, který bude potřebovat několik měsíců práce na dopracování. Postup ANO a ČSSD považujeme za zcela netransparentní.“

Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů, uzavírá:

„Prosazujeme úplnou otevřenost magistrátu. Věřím, že Adriana Krnáčová to pochopí.“

Pro přehlednost uvádíme ještě i zkrácenou verzi záznamu z jednání Rady, kde byly stavební předpisy schváleny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.