Piráti: Udělování souhlasu s těžbou proti vůli místních lidí je nedemokratické

22.10.2013 16:31

Postoj Pirátské strany k problematice těžby zlata v ČR.

Piráti: Udělování souhlasu s těžbou proti vůli místních lidí je nedemokratické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Udělování souhlasu s těžbou proti vůli místních lidí považujeme za nedemokratické. V konečném důsledku jsou to totiž právě místní lidé, kteří díky těžbě získají práci nebo budou trpět zdravotními riziky či zhoršením životních podmínek.

Nechceme dogmatickým přístupem zcela znemožnili těžbu surovin na českém území. Není ale možné nadále tolerovat, aby stát prodával suroviny soukromým společnostem hluboko pod jejich tržní cenou. Pokud by k těžbě dojít mělo, hodláme ji přiměřeně zpoplatnit, což je ostatně i součástí aktuálního Pirátského volebního programu.

Obecně bychom rádi zpřísnili posuzování způsobilosti těžebních technologií. Na průmyslové využívání krajiny totiž není možné pohlížet pouze z ekonomického hlediska. Vždy je třeba zvážit dopady na zdraví obyvatel, místní ekosystémy a v neposlední řadě i celkový ráz krajiny. To není možné bez zapojení nezávislých odborníků, popřípadě ekologických iniciativ. Celý proces by proto měl probíhat transparentně, a v kontroverznějších případech by měl být zakončen celostátním referendem.

Už nějakou dobu se říká, že příští války se nebudou vést o ropu, jako v současnosti, ani o zlato, jako v minulosti. Budoucí války se povedou o vodu. A proto je především potřeba chránit spodní vody a zdroje vody obecně. Voda je naše zlato a s plným vědomím tohoto faktu bychom měli v budoucnu přistupovat jak k vodě, tak ke zlatu.

Piráti se také vymezují proti chemickému způsobu těžby, v tomto případě zejména založené na využití kyanidů, který je velkou zátěží pro přírodu. Pokud by k něčemu takovému teoreticky mělo dojít, je třeba na toto téma rozpoutat celospolečenskou diskusi, samozřejmě s důrazem na hlas odborné veřejnosti. Jsme toho názoru, že tato metoda je příkladem natolik kontroverzní technologie, že její použití by mělo být schváleno referendem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.