Piráti: „Vraťte nám naše tváře!“ Kampaň varuje před zaváděním biometrického šmírování

14.03.2021 14:58

Středočeská lídryně pirátské kandidátky Klára Kocmanová a europoslankyně Markéta Gregorová spojily síly v kampani Vraťte nám naše tváře. Ta má za cíl upozornit veřejnost na nové sledovací technologie a nasbírat podpisy pod evropskou petici za zákaz biometrického šmírování.

Piráti: „Vraťte nám naše tváře!“ Kampaň varuje před zaváděním biometrického šmírování
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Cílem evropské iniciativy „Reclaim Your Face“ je vybojovat novou legislativu, která zabrání masovému šmírování za použití tzv. biometrických technik pracujících s daty, která jsou jedinečná pro naše těla a naše jednání – tedy pro to, kým jsme. Jsou to typicky průmyslové kamery či softwary na rozpoznávání obličejů. Petice má za cíl nasbírat 1 milion podpisů.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Pirátky Klára Kocmanová a Markéta Gregorová se nyní rozhodly podpořit petici i v České republice. Kampaň startuje symbolicky v den vyhlašování Big Brother Awards pro největší slídily v České republice.

„Ráda bych v kampani informovala o nebezpečích, která se ukrývají v automatickém rozpoznávání osob. Aby totiž taková detekce biometrických údajů fungovala, je k ní třeba plošný sběr dat. Na základě jejich srovnání se pak třídí lidi do určitých skupin, např. starý nebo mladý, normální anebo podezřelý. Takový výpočet může vytvářet sociální nerovnost; podezřelým se člověk může stát jakýmkoliv vybočením oproti ‘normálu’: kamery na Praze 1 takto například zaznamenávají ‘delší postávání na jednom místě’. Naším cílem je získat dostatečné množství podpisů petice, aby mohlo dojít k legislativní úpravě na evropské úrovni,“ představuje kampaň Pirátka Klára Kocmanová, která spolu s Vítem Rakušanem (STAN) vede společnou kandidátku ve Středočeském kraji.

„Před pár měsíci se mi za Evropský parlament podařilo prosadit důslednější kontrolu vývozu technologií používajících biometrii do autokracií a diktatur, kde mohou být zneužity proti občanům. V takovém případě může být soukromí doslova otázkou života a smrti. Svého soukromí bychom se ale neměli tak snadno plošně vzdávat ani my, právě naopak: neměli bychom používat proti svým občanům to, co odsuzujeme v zahraničí jako de facto autoritářskou praktiku,“ doplňuje pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Tento týden otřásl Spojenými státy skandál společnosti Verkada, kdy na veřejnost unikly důkazy o tisících živých feedů z průmyslových kamer ve školách, na úřadech a na pracovištích po celém světě. „Na všechny tyto hrozby budeme v kampani upozorňovat. Česká republika k těmto rizikům dosud přistupuje na všech úrovních neuvěřitelně vlažně, čímž se riziko jejich zneužití násobně zvyšuje,” dodává Kocmanová.

Kromě sběru podpisů bude kampaň průběžně informovat o všech aktuálních i potenciálních dopadech šmírování. Proběhne také diskuze s odborníky, kteří se tomuto tématu dlouhodobě věnují. „Nyní je na petici přes 34 000 podpisů. Podmínkami petice je milion podpisů celkem a určitý počet z každé země, kdy pro Českou republiku sháníme minimálně 14 805 podpisů. Jakmile se to podaří naplnit, musí se problémem zabývat Evropské komise a proces na evropské i české úrovni budeme jako Piráti pozorně sledovat,” slibuje europoslankyně Markéta Gregorová.

„Skutečně svobodní lidé musí sami rozhodovat o tom, zda, kým a kde mají být sledováni. Proto říkáme důrazně: vraťte nám naše tváře,“ uzavírá Kocmanová. Do kampaně se může každý zapojit podpisem petice. Další aktuality budou průběžně doplňovány na této stránce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…