Piráti: Výbor pro životní prostředí se postavil proti rozšíření těžby v polském dole Turów

14.11.2019 8:36

Ministr Richard Brabec včera na Výboru pro životní prostředí potvrdil, že vláda na jejím včerejším zasedání vzala na vědomí vydání negativního stanoviska České republiky k rozšíření těžby v polském dole Turów.

Piráti: Výbor pro životní prostředí se postavil proti rozšíření těžby v polském dole Turów
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Na jednání výboru jsme přijali usnesení, které podporuje pondělní rozhodnutí Ministerstva životního prostředí. To změnilo své původně kladné stanovisko na nesouhlasné,“ uvedla poslankyně Pirátů a předsedkyně výboru Dana Balcarová. Ke změně stanoviska přispěly i aktivity Balcarové a poslance Pirátů Tomáše Martínka. Ti toto téma vznesli interpelacemi podanými na ministra Brabce i premiéra Andreje Babiše a zařadili daný bod na jednání výboru.

„Jako poslanec z Libereckého kraje se problematikou zabývám delší dobu. S kolegyní Balcarovou jsme minulý týden ověřovali situaci za účasti místních občanů přímo v dotčených obcích Uhelná a Václavice. Jsem rád, že snad i mé interpelace na ministra a premiéra a také tlak výboru přispěly ke změně stanoviska na nesouhlasné. To nám jako státu otevírá více možností k vyjednávání s polskou stranou,“ uvádí pirátský poslanec Tomáš Martínek.

„V tuto chvíli je důležité, aby česká strana neztratila své vyjednávací pozice vůči Polsku a využila všech prostředků, včetně žaloby k Evropské komisi, k tomu, aby přiměla polskou stranu k náhradě již vzniklých škod, ale také k převzetí odpovědnosti za zásobování dotčených obyvatel pitnou vodou tak, jak jí to ukládají předpisy Evropské unie,“ dodává pirátská poslankyně Balcarová.

Rozšíření těžby polského dolu Turów v bezprostřední blízkosti českých hranic ohrožuje svými dopady životní prostředí a především dostupnost pitné vody pro desítky tisíc obyvatel Libereckého kraje. Obyvatelé Hrádecka se potýkají s nedostatkem podzemní vody již nyní. Důl se nachází v polském výběžku mezi Českou republikou a Německem, většinu negativních dopadů těžby tak pociťují obyvatelé právě těchto zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.