Piráti: Zapojíme občany do rozhodování a usnadníme přístup k informacím

21.06.2016 7:26

Piráti představují program pro krajské volby 2016.

Piráti: Zapojíme občany do rozhodování a usnadníme přístup k informacím
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Republikový výbor Pirátské strany schválil společný program pro podzimní krajské volby 2016. Jeho hlavními pilíři jsou transparentnost a otevřenost, svoboda informací, kvalitní veřejné služby dostupné všem a zapojení občanů do rozhodování. Všechny zmíněné oblasti spojuje požadavek efektivního využívání nových technologií, které významně usnadní, urychlí a zprůhlední procesy.

„Přestože o potřebě transparentnosti hovoří mnoho politiků i úředníků, reálně zatím v Česku nefunguje. Aktivní občané musí o informace žádat a ačkoliv by měl platit zákon o svobodném přístupu k informacím, mnohdy úřady požadují za přístup k datům nesmyslné finanční částky, nebo jinak před právem občanů kličkují. Chceme proto informace zveřejňovat automaticky. Rádi bychom pomohli vytvořit kraje bez klientelismu a korupce, které s penězi nakládají efektivně a vycházejí vstříc aktivním občanům,“ vysvětluje předseda strany Ivan Bartoš význam klíčových témat.

Piráti jdou příkladem a zveřejňují své příjmy, schůzky s lobbisty, či témata, kterými se právě zabývají, aby mohl každý posoudit, jak plní své předvolební sliby. Veškeré zásadní informace z krajů budou k dohledání na webu, a to od rozklikávacího rozpočtu přes grafickou podobu územně plánovací dokumentace až po videozáznamy z jednání zastupitelstva. Jako strana tvořená zdola si Piráti uvědomují možný přínos zapojení občanů, kteří mnohdy sami vědí, lépe než politici, co jejich kraji chybí. Proto chceme usnadnit zpětnou vazbu od občanů prostřednictvím webových stránek krajů.

V oblasti veřejné dopravy Piráti prosazují vytvoření propojeného systému, který umožní plynulé cestování i po překročení hranic kraje. Pirátští zastupitelé se zasadí o využívání svobodného software všude, kde to bude možné a podpoří rozšíření dostupnosti Internetu. V oblasti vzdělávání Piráti zastávají princip svobody volby rodiče i dítěte a vymezují se proti rušení menších škol. Piráti podporují veřejné knihovny, muzea i galerie. V kultuře a sportu upřednostňují podporu dobrovolnických organizací před profesionálními. Ve zdravotnictví chtějí prosadit osobnější přístup spojený například s osobní asistencí. V oblasti ochrany životního prostředí budou Piráti motivovat občany k zodpovědnosti a podpoří výzkumy a nové technologie vedoucí k úspoře energií.

Česká pirátská strana se zúčastní krajských voleb ve všech krajích. V sedmi krajích samostatně, ve třech krajích v širší koalici menších stran a ve třech krajích v koalici se Stranou zelených.

Volební program České pirátské strany pro krajské volby 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce