Piráti: Zátah na české čajovny - stejný scénář jako v případě growshopů?

27.06.2014 20:55

V minulých týdnech proběhly na mnoha místech republiky razie v čajovnách, které svým zákazníkům nabízejí přípravu vodní dýmky. Tato naprosto běžná služba, díky které mohou desítky podnikatelů provozovat svou živnost, se z nepochopitelných příčin stala trnem v oku celní správě.

Piráti: Zátah na české čajovny - stejný scénář jako v případě growshopů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Při raziích v čajovnách a dýmkárnách se celníci opírají o zákon o spotřební dani, dle kterého není možné zákazníkovi tabákový výrobek prodávat jinak než v kolkovaném obalu. Vzhledem k praxi v čajovnických podnicích je však nemožné takovému ustanovení vyhovět, jelikož čajovníci při přípravě jedné dýmky spotřebují pouze zlomek z balení tabáku. Lpění na dodržování tohoto ustanovení je tedy pro české čajovny a jejich majitele a zaměstnance likvidační.

Pirátská strana považuje podobné praktiky za zcela prokazatelnou šikanu drobných podnikatelů, kterou se represivní složky snaží vykázat nějakou činnost, která by ospravedlnila jejich existenci.

„Tento zátah odsuzujeme úplně stejně, jako jsme to udělali v případě zátahů na growshopy, které začaly na konci loňského roku. Jedná se o další kolo omezování svobody podnikání a nezbývá než dodat, že se snažíme být v kontaktu s lidmi z čajovnické komunity, kteří mají naši plnou podporu,“ říká Janka Michailidu, zastupující předsedkyně Pirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…