Piráti: Zavedení svěřenských fondů je velkým krokem zpět

25.05.2014 14:58

Stanovisko k otázce existence svěřenského fondu v novém občanském zákoníku.

Piráti: Zavedení svěřenských fondů je velkým krokem zpět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Od 1. ledna 2014 je možné zakládat tzv. svěřenské fondy, se kterými přichází - poprvé v české právní historii - nový občanský zákoník. Česká pirátská strana patří v Česku mezi úplně první politické subjekty, které se začaly zasazovat o transparentní organizaci všech právnických osob, na jejichž dohledu má veřejnost zájem (tj. zejména příjemci veřejných prostředků). V tomto duchu Piráti zdůrazňují zásadu, že reálné údaje o všech velkých majetcích (včetně pozemků a staveb v katastru nemovitostí nebo společníků společností ve veřejných rejstřících) mají být v principu snadno dohledatelné. Z toho důvodu vítali s nadšením zákon č. 134/2013 Sb., jímž se minulý rok zrušily anonymní akcie, které představovaly nástroj zatajení skutečného majetku fyzických i právnických osob.

Zavedení svěřenských fondů, které umožňují vyčlenění části majetku do státem nekontrolovaného, nedohledatelného soukromého fondu, je podle Pirátů velkým krokem zpět. Pochybně nabytý majetek tak lze snadno skrýt a tím zamést stopy pro orgány činné v trestním řízení. Majetek nikoho, jak je svěřenský fond často označován, nemá podle Pirátů v českém právním prostředí (na rozdíl od prostředí anglosaského, kde má svou tradici) místo.

Proto se Piráti rozhodli zúčastnit připomínkového řízení k návrhu, který projednává tzv. „pracovní skupina ke svěřenským fondům“ Komise pro aplikaci nové civilní legislativy Ministerstva spravedlnosti ČR. Návrh, pocházející z iniciativy pirátského senátora Libora Michálka, polemizuje, jestli by se svěřenské fondy neměly z občanského zákoníku vypustit nebo alespoň upravit tak, aby nevytvářely prostor pro kriminální aktivity. Stanovisko České pirátské strany, v němž se shrnují nejdůležitější argumenty pro zrušení institutu svěřenského fondu a jehož součástí je i návrh zákona na jejich zrušení, byl pracovní skupině ke svěřenským fondům předložen na její schůzi v úterý 20. května 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.