Piráti: Zneužívání přímé demokracie k omezování základních lidských práv na Slovensku

06.02.2015 11:07

Občanská iniciativa „Aliancia za rodinu“ zde sesbírala podpisy pro vyhlášení celostátního referenda, které se uskuteční v sobotu 7. února 2015. Otázky, které jsou v referendu kladeny, považujeme za narušující základní lidská a občanská práva, a tudíž za nepřípustné pro samotné vyhlášení referenda.

Piráti: Zneužívání přímé demokracie k omezování základních lidských práv na Slovensku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Otázky manželství, rovnosti sexuálních menšin, osvojování dětí, sexuální výchovy či eutanázie nemohou v moderním světě podléhat tlaku náboženských předsudků a stávat se jablkem sváru, které štěpí společnost. Obzvláště k tomuto narušování lidské důstojnosti nelze zneužívat přímé demokracie, která má sloužit k posilování, nikoli oslabování, postavení občana v demokratické společnosti.

Smutným aspektem věci je rovněž to, že jako boj proti dosažení povinné padesátiprocentní účasti musel být zvolen bojkot referenda, aby se zvýšila šance, že jeho výsledky nebudou závazné. V zájmu neúspěchu referenda tak jedna ze dvou skupin zčásti nepromítne svůj názor do výsledku hlasování, a ten tím tak nebude reprezentativní. To vše do budoucna opět přispěje ke snížení volební účasti, která je už nyní na Slovensku nejnižší v Evropské unii. Proto se samotným konáním tohoto referenda nemůžeme souhlasit a jeho posvěcení slovenským ústavním soudem považujeme přinejmenším za nešťastné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL