Piráti a Starostové podpořili 14 volebních krajů a spravedlivější přepočet hlasů

07.04.2021 20:09

Místopředseda poslanecké Sněmovny Vojtěch Pikal z Pirátské strany a předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský před schůzí Poslanecké sněmovny informovali o podobě nového volebního zákona.

Piráti a Starostové podpořili 14 volebních krajů a spravedlivější přepočet hlasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Piráti a Starostové se shodují na podobě, která navrhuje zachování 14 volebních krajů a poměrnosti při přepočítávání hlasů na mandáty. V tomto smyslu odmítli jeden z návrhů, který vracel do rozhodování o zbytkových mandátech předsednictva stran místo voličů a navrhli spravedlivější rozdělování mandátů v jednotlivých krajích. Piráti a Starostové také uvedli, že jsou ochotni akceptovat navyšovací klauzuli u tří a více stran na 8 a 11 procentech. Očekávali také, že by mohly vládní strany podpořit korespondenční volbu. Korespondenční volba je mimo jiné i součástí Programového prohlášení vlády.

Jan Farský z hnutí STAN připomněl, že na nespravedlnost systému upozornili senátoři Starostů již krátce po volbách do Poslanecké sněmovny: „Jsme ve finále tříletého kolečka, které započali senátoři Starostů a nezávislých, když nespravedlivý volební systém napadli u Ústavního soudu. Ke zvolení některých poslanců bylo třeba 43 tisíc hlasů, zatímco jiní potřebovali až 19 tisíc hlasů. Poměrný systém tímto přepočítáním přestal existovat. Na začátku února rozhodl Ústavní soud a po dvou měsících se došlo k dohodě napříč politickým spektrem. Za klíčové považuji nalezení shody o základních parametrech volební změny, které nastaví spravedlivější systém pro voliče. Tedy čtrnáct krajů a druhé skrutinium, které bude fungovat formou automatického přerozdělování.”

Vojtěch Pikal uvedl, že klíčovým aspektem je včasné přijetí nové úpravy: „Je naděje, že zákon bude včas představen a schválen. Podařilo se v poslední fázi vyjednávání konsensu dosáhnout toho, aby o zvolených poslancích rozhodovali pouze voliči ve volbách. Korespondenční volbu dlouhodobě podporujeme, navrhli jsme ji dvakrát k projednání. Protože ji obsahuje i programové prohlášení vlády, věřím, že by se dnes měla schválit. Námi podaný pozměňovací návrh například umožňuje, aby se voliči mohli zapojovat snáze do volební kampaně z pozice dobrovolníků bez nutnosti registrace prostřednictvím politické strany.”

O nové podobě volebního zákona pro volby do Poslanecké sněmovny jednali poslanci také se senátory. Očekává se, že návrh vzešlý z Poslanecké sněmovny v uvedené podobě přijme i Senát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…