Piráti chtějí pět let navíc k dořešení privatizačních kauz

14.11.2018 11:32

Už za necelé dva měsíce může stát definitivně ztratit šanci získat zpět pochybně privatizovaný majetek. Dnes odpoledne má Sněmovna poslední možnost tomu zabránit.

Piráti chtějí pět let navíc k dořešení privatizačních kauz
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Poslanci budou hlasovat o pirátské novele občanského zákoníku, která by o pět let prodloužila dobu, během níž může soud vrátit nepoctivě nabytý majetek z období privatizace zpět státu. 1. ledna příštího roku totiž skončí pětiletá ochranná lhůta pro mimořádné vydržení v případě privatizačních kauz. To znamená, že stávající vlastníci si po tomto datu budou moci majetek ponechat, i pokud se prokáže, že byl během privatizace nabytý neprávem. Autorem návrhu je pirátský poslanec Lukáš Černohorský.

„Jde zejména o pochybné transakce týkající se protizákonných převodů bytových fondů, lesů a jiného nemovitého majetku. Stát nebo jiný původní vlastník by měl ještě šanci získat majetek zpět. Cílem návrhu je zabránit mimořádnému vydržení státního majetku, který byl v minulosti pochybným způsobem privatizován a převeden, přičemž příslušné orgány dosud neobjasnily podstatné právní aspekty těchto majetkových převodů,“ vysvětluje předkladatel a zároveň také předseda vyšetřovací komise ke kauze OKD Lukáš Černohorský.

Piráti předloženým návrhem rozšiřují původní úmysl Vlády ČR, která sama přechodné ustanovení v novém občanském zákoníku zakotvila. „Věřím, že Sněmovna neumožní, aby se nad kauzami privatizační éry definitivně uzavřela voda a většina poslanců, kterým skutečně záleží na jejich dořešení, náš návrh podpoří,“ dodává Černohorský.

Konkrétním příkladem může být kauza sídliště Písnice, kvůli které Lukáš Černohorský již v červnu interpeloval premiéra Babiše. V 90. letech byl za podivných okolností převeden bytový fond na ČEZ. Nájemníci pak podali žalobu, ve které se domáhali určení státu jako vlastníka sídliště. Důvodem byly nesrovnalosti při manipulaci s tímto bytovým fondem v roce 1992, kdy byl podle jejich názoru obcházen zákon o vlastnictví bytů. Žalobu soud v prvním stání odmítl v plném rozsahu pro nedostatek naléhavého právního zájmu ze strany státu. Soud se tak ani nezabýval samotným případem. Černohorský proto premiéra vyzval, aby se stát k žalobě připojil a postavil se na stranu nájemníků.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…