Piráti chtějí zastavit monopolizaci v zemědělství. Už na základní škole se učí, jak hospodařit s půdou...

05.01.2016 20:10

Pirátská strana schválila po důkladné diskuzi revizi svého programového bodu Zemědělství. Programový bod vyzdvihuje: ochranu zemědělské půdy, lesů a krajiny, podporu rozmanitosti v zemědělství, změnu systému dotací pro zemědělce, právo na svobodu pěstování přirozených/tradičních plodin, zastavení koncentrace vlastnictví půdy, dostupnost kvalitních informací o potravinách pro spotřebitele a zrušení „patentů na přírodu“.

Piráti chtějí zastavit monopolizaci v zemědělství. Už na základní škole se učí, jak hospodařit s půdou...
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Programový bod zemědělství: https://www.pirati.cz/program/zemedelstvi.

Plánovaná změna legislativy z dílny Agrární komory, jejímž největším sponzorem je Agrofert, chce zavést předkupní právo pro pronajímatele. Tento návrh vnímají Piráti jako pokus o pozemkovou reformu ve prospěch velkých hráčů na trhu s půdou. Piráti chtějí opak toho, co prosazuje ministr financí a jeho obchodní přátelé z Agrární komory. Chceme zvrátit trend soustředění vlastnictví půdy do rukou úzké skupiny velkých vlastníků. Nežádoucí je samozřejmě i rozprodej půdy velkým zahraničním firmám.

Pro ochranu půdy a pro rozvoj venkovského hospodářství je mnohem lepší podporovat drobné farmáře, včetně těch začínajících, a zejména aktivity, zaměřené na výrobu regionálních potravin. Monokulturní hospodaření na obrovských půdních blocích, zaměřené dnes převážně na výrobu biopaliv prokazatelně snižuje kvalitu půdy. 

"Už na základní škole se učí, jak hospodařit s půdou: střídat různé plodiny, dodávat organické látky, humus, udržovat vláhu v krajině pomocí mezí a remízků, apod. Pokud se toto údajně dodržuje, tak jak je možné, že půda v České republice tak rychle degraduje?" ptá se Martin Šmída (Pirát a podnikatel v oboru kompostování). 

Umělé vytváření odbytu pro zemědělskou produkci s pomocí dotovaných biopaliv je třeba zrušit. Přednost musí mít potravinářské a materiálové využití zemědělské produkce. "Chtít po současných vlastnících, aby takovým špatným hospodářům nuceně nabízeli a prodávali svou půdu, je nemístné" domnívá se Aleš Jakl z České Pirátské strany. 

"Trend z posledních let, kdy nemalá část současných vlastníků půdy - fyzických osob přestává půdu pronajímat a začínají sami hospodařit, vidíme velmi pozitivně. Stát by měl podpořit malé vlastníky, kteří často v minulosti svou půdu pronajímali firmám za směšné částky, v rozjezdu jejich podnikání. Mohl by rovněž zprostředkovat přesun půdy od pasivního vlastníka k drobnému, začínajícímu a šetrně hospodařícímu zemědělci, ovšem výhradně na dobrovolném základě. Tím se uvolní půda pro rozmanité formy komunitního a integrovaného zemědělství, které jsou vhodnou alternativou k průmyslové formě hospodaření." vysvětluje Aleš Jakl.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.