Piráti předkládají návrh na zřízení vyšetřovací komise k OKD

07.12.2017 7:35

V rekordním čase se Pirátské straně podařilo nasbírat dostatek poslaneckých podpisů pro zřízení sněmovní vyšetřovací komise k OKD, které nyní předloží předsedovi Poslanecké sněmovny PČR.

Piráti předkládají návrh na zřízení vyšetřovací komise k OKD
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Pod pirátský návrh se podepsalo 94 poslanců. Sněmovna nyní musí samotné zřízení orgánu odhlasovat. Každá z devíti sněmovních stran má být v komisi zastoupena jedním poslancem.

Předkladatelem za Pirátskou stranu je předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek: „Poslanecká sněmovna je odpovědná občanům a měla by učinit veškeré kroky, aby vyšetřila podezření z nelegální privatizace zisků a socializace nákladů. Chceme do budoucna snížit motivaci osob, které se neeticky obohacují na úkor státu a vyšetření kauzy OKD k tomu může přispět.“

Podle Jakuba Michálka a dalších předkládajících poslanců bude mít vyšetřovací komise několik úkolů a měla by vyšetřit zejména:

  • Kdo zodpovídá za rozhodnutí FNM z roku 1996 o snížení základního jmění OKD v neprospěch státu, na který v souvislosti s trestním řízením upozornil Bohuslav Sobotka jakožto svědek, a proč jako následný ministr financí nepodal za stát trestní oznámení.
  • Kdo zodpovídá za škodu, která státu vznikla prodejem minoritního podílu v roce 2004 schváleným vládou, a která byla vyčíslena Ministerstvem financí na nejméně 5,7 miliard Kč.
  • Jak zástupci státu zajistili vymahatelnost zájmů státu vyplývajících ze smlouvy, tedy aby OKD měla dostatečnou rezervu na rekultivaci po těžbě a splnila závazek předkupního práva nájemců bytů OKD.

Jak zmiňuje předložený návrh, činnost vyšetřovací komise nenahrazuje činnost soudu v probíhajícím trestním řízení. Zabývá se pochybeními zástupců státu a případnými jinými nelegálními kroky v širším kontextu, a to včetně možné odpovědnosti osob, která není předmětem probíhajícího trestního řízení.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.