Piráti prosadili omezení plýtvání vodou i zveřejňování dat o jejích zásobách

20.09.2020 15:25

Piráti prosadili ve Sněmovně omezení plýtvání vodou i lepší informování o stavu spodních a povrchových toků. Dolní komora totiž schválila spolu s vládní novelou vodního zákona i pozměňovací návrhy pirátského poslance Radka Holomčíka.

Piráti prosadili omezení plýtvání vodou i zveřejňování dat o jejích zásobách
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Jeden z našich návrhů má podpořit snazší využití takzvané šedé vody v budovách. Jde o vodu třeba z umyvadel nebo sprch. Pokud se hygienicky upraví, bude možné ji využívat pro splachování, úklid nebo třeba mytí aut,“ uvedl Holomčík, který se problematice dlouhodobě věnuje. Piráti již v červnu představili svůj třífázový plán „Vodu řešíme teď“. Ten přináší celou řadu ucelených záměrů, jak se v Česku vypořádat s extrémními projevy změny klimatu.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

„Druhý ze schválených návrhů zajistí zveřejňování důležitých informací o stavu povrchových a podzemních vod ve strojově čitelných formátech. K tomu se koneckonců zavázala i vláda v Informační koncepci České republiky. Naše návrhy rovněž vyřeší dlouhodobý palčivý problém s chybějícími ucelenými informacemi o umístění a stavu systémů odvodňování polí, tzv. meliorace. Meliorace pozemků se přitom týkají plochy více než jednoho milionu hektarů, což je zhruba 13 procent rozlohy Česka a mají významný vliv na hospodaření s vodou v této oblasti. Pokud chceme skutečně účinně řešit stav naší krajiny a problémy se suchem, je znalost umístění a stavu meliorací mimořádně důležitá,“ dodal Holomčík.

„Předložená novela vodního zákona řešila pouze krizové řízení v době nedostatku vody, neřešila příčiny sucha. Což je v dnešní době zcela nedostatečné. Jsem ráda, že Sněmovna přijala mnoho pozměňovacích návrhů, které rozsah této novely rozšiřují, například opatření podporující šetrné hospodaření s vodou. V pirátském týmu budeme dále pracovat a soustředit se na naplnění našeho plánu Vodu řešíme teď,“ popsala také pirátská poslankyně a předsedkyně Výboru pro životní prostředí Dana Balcarová.

Piráti podali celkově pět pozměňovacích návrhů. Vedle zveřejňování dat o stavu vodních toků a lepšího využití tzv. šedé vody, žádali také důslednější ochranu tzv. chráněných oblastí přirozené akumulace vod a vodních zdrojů před znečištěním. Cílili rovněž na povinnost správců vodních toků revitalizovat řeky a potoky s ohledem na potřebu zpomalení odtoku vody z krajiny.

Celé znění pirátského plánu „Vodu řešíme teď“ naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).