Piráti se omluvili, teď ale vrací úder u Nejvyššího soudu

12.11.2015 19:04

K vývoji zásadní kauzy boje o hranici copyrightu Piráti vs. LEGO:

Piráti se omluvili, teď ale vrací úder u Nejvyššího soudu
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Piráti se na základě soudního rozhodnutí na svých webových stránkách omluvili společnosti LEGO za použití žlutých postaviček v předvolebním spotu. Teď ale vrací úder a podávají dovolání k Nejvyššímu soudu ČR. Argumentují tím, že volební kampaň politické strany nemůže být chápána jako „užití označení v obchodním styku“ podle zákona o ochranných známkách. Právě o něj se přitom LEGO ve své žalobě opírá. Pirátská strana nepoužila žluté panáčky ve volebním spotu za účelem získání „hospodářskému hospodářského prospěchu“ a samozřejmě neprovozuje ani žádnou obchodní činnosti, zákon tak porušit nemohla. Podle Pirátů žaloba stojí na chatrných základech a věří, že Nejvyšší soud tuto argumentaci přijme a rozsudek zruší.

„Pro politickou činnost ochrannou známku vůbec zapsat nelze. Žádný „průměrný spotřebitel“ se po zhlédnutí spotu přece nezačne domnívat, že minifigurky označují nějaké zboží nebo služby poskytované Českou pirátskou stranou,“ vysvětluje předseda Pirátů, Lukáš Černohorský. Piráti dále v dovolání zpochybňují tvrzení LEGO, že použití postaviček bylo zásahem do dobré pověsti společnosti, spot podle nich LEGO nijak nepoškodil ani nezneuctil.

Opírají se přitom o fakt, že soud už v podobném případě jednou rozhodoval v roce 2006. ODS tehdy ve svých předvolebních materiálech použila napodobeninu letáku, který propagoval film Český sen zachycující okolnosti mystifikačního otevření stejnojmenného fiktivního supermarketu. Vrchní soud uznal, že ODS sice porušila výhradní licenční práva společnosti k autorskému dílu, kterým byl původní filmový leták, k zásahu do dobré pověsti, ale podle něj nedošlo. „Společnost LEGO během soudního řízení nijak neprokázala, že jsme naším volebním spotem vysílaným v rámci kampaně „Vypustíme kaprům rybník“ poškodili nebo i jen mohli poškodit její dobrou pověst. V kampani jsme figurkami pouze naráželi nejen na kmotry, a velké politické strany, ale i na problematiku autorského práva,“ uvádí Černohorský.

Soud naposled zamítl odvolání Pirátů ve sporu s firmou Lego v červnu 2015. „Věříme, že tentokrát budeme úspěšní a Nejvyšší soud rozsudek zruší,“ dodává Černohorský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…