Piráti spouštějí internetový deník

30.04.2014 22:37

Pirátská strana dnes spustila svůj nový internetový zpravodajský portál www.piratskelisty.cz.

Piráti spouštějí internetový deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Bude přinášet zprávy ze světa Internetu, Pirátských stran a věnovat se bude i významným kauzám, které se dotýkají pirátské politiky, například mezinárodním smlouvám jako byla ACTA či dnes aktuální TTIP. Pirátské listy budou současně sloužit jako platforma pro polemiku a veřejnou diskusi v rámci komunity Pirátského hnutí.

„Jsem rád, že navazujeme na prvorepublikovou tradici, kdy bylo naprosto běžné, aby politické strany provozovaly vlastní média. Důležité je, že to děláme zcela otevřeně. Současně platí, že Pirátské listy nejsou podřízeny vedení Pirátské strany. Nebudeme hlásnou troubou stranických orgánů, ale otevíráme další diskusní platformu pro všechny Piráty,“ říká ke spuštění Pirátských listů jejich šéfredaktor Mikuláš Ferjenčík.

Pirátské listy byly spuštěny díky projektu participativního rozpočtování, který členům Pirátské strany umožňuje přímo podpořit konkrétní projekty, které podle nich stojí za realizaci. Pirátské listy jako projekt oslovily 80 členů Pirátské strany, kteří jim svým hlasem věnovali startovací příspěvek 16 000 Kč. To umožní, aby byl šéfredaktor a koordinátor Pirátských listů první dva měsíce provozu placen na částečný úvazek. Dlouhodobě zkusíme Pirátské listy financovat z pravidelných dobrovolných příspěvků čtenářů.

Spuštění Pirátských listů ilustruje výhody svobodných licencí v praxi. Server Pirátské noviny, na který Pirátské listy částečně navazují, povoluje kopírování svých článků, což umožnilo databázi článků převzít (nutno podotknout, že podstatnou část z nich napsali stávající redaktoři Pirátských listů). To samé navíc může udělat kdokoli i s články Pirátských listů. Pokud se třeba části redakce nebude v budoucnu líbit směřování média, může se oddělit a začít znovu, ovšem včetně historie.

S výjimkou šéfredaktora bude redakce Pirátských listů plně dobrovolnická. Grafiku, redakční systém, web i hosting poskytli bezplatně členové a příznivci Pirátů. První měsíce plánujeme vydávat alespoň jeden článek denně, paralelně budeme publikovat proud novinek z pirátského světa v rámci sekce Aktuality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.