Piráti u příležitosti „Dne proti DRM" upozorňují: Je to zlo!

08.05.2014 17:59

Pro většinu uživatelů je DRM (Digital Restrictions Management) pouze jedním ze starších způsobů znemožňování kopírování hudby nebo software. Opak je pravdou: Jeden z nejotravnějších způsobů vynucování kopírovacího monopolu se má stále čile k světu, a škodí, kde může.

Piráti u příležitosti „Dne proti DRM" upozorňují: Je to zlo!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

6. května si připomínáme škodlivost DRM, tedy Správy digitálních omezení. Tato nesmyslná a nelogická šikana, díky které si nemůžete zkopírovat legálně zakoupené CD, DVD, e-knihu nebo vytisknout dokument pro vlastní potřebu, je podporována, zatímco když se budete snažit ji obejít a uplatnit tak svá práva, budete potrestáni. „Technologie omezující zákonná práva uživatele, jako je DRM, by měly být zakázány. Jen tak lze zabránit poškození spotřebitele a krácení jeho práv,“ říká Marcel Kolaja, odborník Pirátské strany na svobodný software a dvojka pirátské kandidátky do Evropského parlamentu. Jakákoli licenční ujednání omezující svobodu a práva uživatele udělat si kopii pro vlastní potřebu by měla podle Pirátů být od počátku neplatná.

Piráti požadují, aby práva uživatelů byla určována zákonodárci a ne společnostmi, které aplikují umělá omezení. Pokud se uživateli podaří DRM obejít, neměl by z toho pro uživatele plynout žádný postih. Totéž musí platit i pro zveřejňování návodů na obcházení DRM. Jakákoli licenční nebo jiná ujednání zakazující uživateli obcházení DRM nebo vystavující uživatele sankcím by měla být od počátku neplatná. „Software, který například odmítne vytisknout dokument, zjevně uživateli lže. Tato umělá omezení lze vynutit pouze s nesvobodným software. Pokud by totiž svobodný software takovou závadu obsahoval, mohl by si ji uživatel opravit,“ vysvětluje Marcel Kolaja. K hlasitým kritikům DRM patří mimo jiné zakladatel hnutí svobodného software Richard Stallman a Cory Doctorow, kanadsko-britský blogger, novinář, spisovatel science fiction a spoluzakladatel blogu Boing Boing.

Vzhledem k legislativě, kterou Evropská komise hodlá předložit během nadcházejícího volebního období, bude pravděpodobně možné nesmyslnou právní úpravu DRM změnit. Jelikož se jedná o jedno z klíčových pirátských témat, budou se Piráti vší silou v Evropském parlamentu snažit prosadit nařízení, díky kterému by všechny výrobky využívající DRM měly obsahovat jasné varování - „DRM ŠKODÍ VAŠIM PRÁVŮM“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice